ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΠΑΦΙ

Κυριακή πρωί και χτυπάει το τηλέφωνο.
Ποιός να είναι πρωί – πρωί , το πρώτο που σκέφτηκα ήταν η δουλεία… κοίτα να δεις που κάποια μαλακιά(ως συνήθως) θα έχει γίνει και θα πρέπει να την καλύψω.
Και ΕΥΤΥΧΩΣ έσκασε η πρόταση…..
Δεν ανηφορίζουμε προς Πάρνηθα και να περάσουμε και από το καταφύγιο για φαγητό/καφεδάκι???

Ε δεν θέλουν και πολύ σκέψη αυτά τα πράγματα. Ειδικά αν είναι και σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.

¨Λοιπόν…. σε μισή ώρα ραντεβού στην Εθνική..¨

Λόγο κρύου επιλέξαμε να πάμε με το αυτοκίνητο.

Η διαδρομή ομορφαίνει από την στιγμή που αφήνεις πίσω σου τις ταβέρνες στους πρόποδες της Πάρνηθας και αρχίζεις να ανεβαίνεις το βουνό. Η θερμοκρασία πέφτει και από κάτω φαίνονται τα σπίτια της Αθήνας στριμωγμένα το ένα πάνω στο άλλο.

εθνική

δρομος

view

view2

Λίγο πριν φτάσουμε στο Καζίνο κάνουμε αριστερά (προς το στρατόπεδο της αεροπορίας όσοι γνωρίζουν) και συνεχίζουμε ευθεία μέχρι να συναντήσουμε την πινακίδα του καταφυγίου.(Μην τρομάξετε αν συναντήσετε κανένα Ελάφι μπροστά σας.. ΠΡΟΣΟΧΗ κυκλοφορούν ελεύθερα.)

ελαφι

ελάφι

Παρκάρουμε το αυτοκίνητο στο PARKING και συνεχίζουμε με τα πόδια. (ελάτεεε… μην βαριέστε μικρό μονοπατάκι είναι…!!!)
Εμείς δυστυχώς δεν είχαμε πολύ ορατότητα να απολaύσουμε την θέα γιατί την συγκεκριμένη ημέρα είχε ομίχλη. Αλλά και έτσι ήταν τέλεια. (Υψόμετρο 1161μ.)

παρνηθα

παρνηθα2

Και λίγα λόγια για το καταφύγιο τώρα («κλεμμένα» απο την σελίδα τους)..

Από το 1933 ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος (Ε.Ο.Σ.) Αθηνών ανέλαβε την πρωτοβουλία της ανέγερσης καταφυγίου επί της Πάρνηθας. Για το σκοπό αυτό αγόρασε το 1936 από το Υπουργείο Γεωργίας, μέσα στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, οικόπεδο ενός στρέμματος στη θέση Λάκα Μπάφι, το οποίο πλήρωσε και απόκτησε τίτλους.

Τον Απρίλη του 1937 έγινε η κατάθεση του θεμελίου λίθου του καταφυγίου. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 1939 με χρήματα που συγκεντρώθηκαν με έρανο κυρίως από τα μέλη του Ορειβατικού, αλλά και άλλων αδελφών σωματείων. Η προσωπική εργασία, που αφιλοκερδώς προσφέρθηκε πρόθυμα από τα μέλη του Ορειβατικού, ήταν μεγάλη.Αργότερα κατά το μεγαλύτερο διάστημα της Γερμανικής κατοχής το καταφύγιο είχε καταληφθεί από τους Γερμανούς, οι οποίοι δεν επέτρεπαν στα μέλη του Ορειβατικού να πλησιάσουν. Οι Γερμανοί έκαναν μερικές προσθήκες και επιδιορθώσεις στο κτίριο.
Μετά τον πόλεμο, το 1946, παραχωρήθηκε από την ΟΥΝΡΑ μία ηλεκτρογεννήτρια στο καταφύγιο λύνοντας έτσι το μεγάλο πρόβλημα ηλεκτροφωτισμού του καταφυγίου.

Το 1948, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Πάρνηθα, απαγορεύτηκαν οι αναβάσεις στην Πάρνηθα και ο Ορειβατικός διατάχθηκε να απομακρύνει και τον φύλακα του καταφυγίου.

Μετά το 1949 αρχίζει ο Γολγοθάς για την εξεύρεση χρημάτων για τις μεγάλες επισκευές που χρειαζόταν το καταφύγιο.

Το 1951, το «Εθνικό Ίδρυμα» έρχεται αρωγός στην προσπάθεια του Ε.Ο.Σ. Αθηνών για την επισκευή και αποκατάσταση του κτιρίου το οποίο βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση μετά την αποχώρηση του στρατού. Κατόπιν, το 1952, η εταιρεία «Λαναρά» προμηθεύει το καταφύγιο με κουβέρτες δωρεάν, και το 1953 η εταιρεία «Παπαστράτος» χορηγεί στον Ε.Ο.Σ. Αθηνών το ποσό των δέκα εκατομμυρίων για την επισκευή του καταφυγίου.

Ο (τότε) Διάδοχος Παύλος, δωρίζει όλη την επίπλωση του καταφυγίου από την οποία σώζονται μέχρι σήμερα τα τραπέζια και οι πάγκοι
Αργότερα, το 1959, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, χορηγεί στον Ε.Ο.Σ. Αθηνών με το, πραγματικά πρωτάκουστο τότε, ποσό των 100.000 δρχ. Τα μέλη συγκινούνται με αυτή τη χειρονομία και μαζεύουν με έρανο άλλες 50.000 δρχ.

Στις 11 Νοεμβρίου το 1964, ο Ε.Ο.Σ. Αθηνών δεξιώθηκε στο καταφύγιο Μπάφι τον Υφυπουργό Γεωργίας κ Μάλλιακα ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα συμβάλλει στη δημιουργία ορεινού βοτανικού κήπου στο Μπάφι όπου θα συγκεντρωθούν σπάνια φυτά της Πάρνηθας. Αργότερα, στις 20 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου, ο Διοικητής της Αγροτικής Τραπέζης, καθηγητή Αδαμάντιος Πεπελάσης, επισκέφθηκε το καταφύγιο Μπάφι και υποσχέθηκε και αυτός ότι θα βοηθήσει θετικά για τη δημιουργία ορεινού βοτανικού κήπου ο οποίος θα αποτελέσει ένα αξιόλογο επιστημονικό επίτευγμα. Κάτι που, προς τιμήν του, έκανε.

Tο 1966, o Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού θα επιχορηγήσει ξανά με 100.000 δρχ., τις εργασίες για το καταφύγιο της Πάρνηθας.
Τα επόμενα χρόνια, το καταφύγιο το φρόντιζε και το διαχειριζότανε ένας φύλακας μέχρι το 1983. Κατόπιν, τη διαχείριση την ανέλαβε ένα μέλος του Ε.Ο.Σ. Αθηνών προσφέροντας ένα μίσθωμα 80.000 δρχ. το χρόνο.

Το 1989, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ορειβατικού, διενεργείται διαγωνισμός ο οποίος πετυχαίνει το μίσθωμα των 920.000 δρχ. Από τότε, πραγματικά το καταφύγιο παίρνει νέα όψη. Είναι καθαρό, γίνονται πολλές μικροεπιδιορθώσεις και συντηρήσεις και γενικά ευπρεπίζεται σημαντικά.

Η μίσθωση του καταφυγίου συνεχίζεται μέχρι το 1996. Από τότε ο Ε.Ο.Σ. Αθηνών αναλαμβάνει την αυτεπιστασία του καταφυγίου.

Το 2001, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ανέλαβε την ανακαίνιση του καταφυγίου η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2002.Σήμερα, το καταφύγιο βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση να φιλοξενήσει τους πεζοπόρους και τους ορειβάτες που αγαπούν την ορεινή φύση αλλά και όλους τους φυσιολάτρες. Επίσης, ο Ε.Ο.Σ. Αθηνών έχει τη δυνατότητα να παράσχει χώρο, ο οποίος βρίσκεται δίπλα από το καταφύγιο (λιβάδι), για φιλοξενία παιδικών κατασκηνώσεων και οργάνωση διαφόρων δραστηριοτήτων από προσκόπους.

http://www.mpafi.gr

αυλή μπάφι

μονοπάτι μπάφι

μπάφι

Πραγματικά ηρεμείς στο καταφύγιο..! Κάτσαμε, φάγαμε(σπιτικό φαγητό φυσικά απο τα χεράκια της  Κας Κικής), ήπιαμε καφεδάκι απολαύαμε την θέα, γνωριστήκαμε με τους κατοίκους της περιοχής (τα ελάφια) και ύστερα απο σύντομο περίπατο στην περιοχή (να χωνέψουμε κιόλας) πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.

Υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας ότι θα ξαναπάμε να μείνουμε Σαββατοκύριακο στα δωμάτια που διαθέτει. Απ ότι είδα βέβαια έχει υποστεί ζημιές απο πυρκαγιά, οπότε καλό είναι πριν πάτε να κάνετε ένα τηλέφωνο να δείτε σε τί κατάσταση είναι.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΠΑΦΙ

Πανεπιστημίου 46 -Αθήνα
ΤΚ 106 78
Τηλ. 210 2403556 (καταφύγιο)
και 210 38 33168 (γραφείο Αθήνας)
fax. 210 3833168

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s