ΝΑΥΠΛΙΟ

Το πλοίο των τρελών ύστερα από αρκετές μέρες μπλοκαρίσματος στην Αθήνα(λόγω δουλειών και υποχρεώσεων), κατάφερε τελικά να ξεκλέψει 1 ημέρα από την τρελαμένη ζωή της πρωτεύουσας και να πάει στο πολύ κοντινό αλλά και μαγικό Ναύπλιο. Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα το κάνουν ένα ιδανικό προορισμό για mini απόδραση αλλά και 2ήμερο.

P1300008  P1300013

Λίγα λόγια από την επίσημη σελίδα τους: www.nafplio.gr

Θεμελιωτής του Ναυπλίου (=ναυτική πόλη) φέρεται ο ομώνυμος μυθικός ήρωας, πατέρας του Παλαμήδη. Το Ναύπλιο έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλες τις φάσεις της Ελληνικής Ιστορίας, από τα μυθικά χρόνια έως σήμερα. Ιδιαίτερα στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αναδείχθηκε πανελλήνιο κέντρο και διετέλεσε πρωτεύουσα της αναγεννώμενης Ελλάδος.
Κατά τη Μυκηναϊκή εποχή, η πόλη υπήρξε ισχυρό ναυτικό κράτος με τείχος στο βράχο της Ακροναυπλίας, που αργότερα παρήκμασε και εγκαταλείφθηκε.
Στη διάρκεια του Μεσαίωνα γνώρισε την κυριαρχία των Βυζαντινών,
των Ενετών και των Φράγκων. Οι πρώτοι έχτισαν τα νεότερα τείχη της Ακροναυπλίας πάνω στα ίχνη της "Κυκλώπειας" οχύρωσης, ενώ στους
δυτικούς οφείλεται η ολοκλήρωση των έργων και η προσθήκη των κάστρων στο Παλαμήδι και το Μπούρτζι.

Η πόλη, με τα ισχυρά βενετσιάνικα φρούρια και την αρχοντική της παράδοση, υπήρξε επί μακρόν η καρδιά του Ελληνισμού. Ολόκληρο σχεδόν το 18ο αιώνα, η πόλη έζησε υπό οθωμανική κυριαρχία. Στις 29 Νοεμβρίου 1822 ο Στάικος Σταίκόπουλος απελευθέρωσε το Ναύπλιο από τους Τούρκους, καταλαμβάνοντας τα οχυρά και στις 3 Δεκεμβρίου του ιδίου
έτους οι Τούρκοι την παρέδωσαν στον Θόδωρο Κολοκοτρώνη.

Το Ναύπλιο συνδυάζει ένα σύνολο εικόνων, που γοητεύουν τους επισκέπτες. Χτισμένο στους πρόποδες των δύο φρουρίων, του Παλαμηδιού και της Ακροναυπλίας, αριθμεί σήμερα 17.000 περίπου κατοίκους. Με διαρκώς αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη, και υποδομή που συνεχώς βελτιώνεται εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι επισκέπτες του κάθε χρόνο το επισκέπτονται. Οι Ναυπλιώτες, πρόσχαροι και φιλόξενοι, είναι πάντοτε πρόθυμοι να βοηθήσουν τους ξένους τους να μη νιώθουν "ξένοι", αληθινοί κοσμοπολίτες σ’ αυτή την πόλη που η ιστορία της γνώρισε πραγματικά "τον κόσμο ολόκληρο".

Ξεκινώντας από Αθήνα το Ναύπλιο απέχει  144 χιλιόμετρα και ο χρόνος ταξιδιού είναι περίπου 1 μίση ώρα. Παίρνουμε την Εθνική οδό με κατεύθυνση την Κόρινθο, μετά το Λουτράκι μπαίνουμε στην εθνική της Τρίπολης και από εκεί ακολουθούμε πινακίδες προς Ναύπλιο. 

Φτάνοντας στο Ναύπλιο αντικρίζουμε το Παλαμήδι

 P1300043

(Όλο το συγκρότημα αποτελείται από οκτώ προμαχώνες που συνδέονται με τείχη και επικοινωνούν μεταξύ τους. Το φρούριο συγκοινωνούσε με την πόλη από δύο δρόμους, ο ένας ήταν θολωτός καλυμμένος με αψιδωτή οροφή και αντικαταστάθηκε αργότερα από μια κλιμακωτή άνοδο με 857 σκαλοπάτια.
Τα οχυρωματικά έργα του Παλαμηδιού τελείωσαν μέσα σε τρία χρόνια (1711-1714). Ήταν το τελευταίο σημαντικό επίτευγμα στη μακρόχρονη ιστορία της Ενετοκρατίας. Ένα χρόνο μετά, το 1715 οι Τούρκοι με 100.000 στρατό μπήκαν στην Πελοπόννησο και κατέλαβαν το Παλαμήδι και την Ακροναυπλία.
Το Παλαμήδι χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς σαν φυλακή βαρυποινιτών καταδίκων. Εκεί είχε φυλακισθεί και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης )
και βγαίνοντας στον παραλιακό δρόμο διακρίνουμε το Μπούρτζι, το σύμβολο της πόλης.

 P1300020 

P1300021

ικρό φρούριο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Το Μπούρτζι, όπως και πολλά άλλα οικοδομήματα στο Ναύπλιο κτίσθηκε από τους Ενετούς μεταξύ το 1471 και κατ άλλους το 1473. Αποτελείται από ένα ψηλό οκταγωνικό πύργο, που πλαισιώνεται από χαμηλούς ημικυκλικούς πύργους για τα κανόνια στα ανατολικά και στα δυτικά του. Μια κινητή αλυσίδα έφραζε την είσοδο του όρμου και το Porto Cadena -το Λιμάνι της Αλυσίδας -μετατρεπόταν σε ασφαλές αγκυροβόλιο. Ενώ οι Τούρκοι είχαν ρίξει πέτρες γύρω στο νησάκι, για να εμποδίζουν την προσέγγιση μεγάλων πλοίων και είχαν κατασκευάσει μόλο από το Μπούρτζι μέχρι το σημείο που ονομάζεται Πενταδέλφια με άνοιγμα στη μέση. Αργότερα έγινε τόπος διαμονής των δημίων των θανατοποινιτών του Παλαμηδιού. Μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς θα αποτελέσει τον τόπο φιλοξενίας της ελληνικής κυβέρνησης.)

Όλος ο παραλιακός πεζόδρομος είναι γεμάτος με καφετέριες (τι καλύτερο απ το να πίνεις καφεδάκι και να κοιτάς την θάλασσα) και τουριστικά εστιατόρια (δεν τα προτείνουμε βέβαια.. υπάρχουν πολύ καλύτερα μέσα στα σοκάκια ;-)) Αξίζει μία βόλτα κατά μήκος της θάλασσας (πριν ή μετά τον καφέ) και για τους πιο γυμνασμένους η ανάβαση στο Παλαμήδι από τα 857 σκαλιά (για τους όχι και τόσο fit υπάρχει πρόσβαση οδικώς).

Χωθείτε μέσα στα σοκάκια για shopping  therapy, τα περισσότερα μαγαζιά είναι ανοιχτά και τις Κυριακές.

P1300027

P1300029

P1300031

 

P1300040P1300038

Ξεχωρίσαμε το “ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΜΠΟΛΟΓΙΟΥ”  με πολλά είδη κομπολογιών για όλα τα γούστα και το “ΠΕΡΑΣΜΑ”  

με χειροποίητες ξύλινες κατασκευές – επιγραφές.

P1300034

Στον ίδιο δρόμο (πάνω από την κεντρική πλατεία) υπάρχουν πολλά ταβερνάκια.

P1300042

Η επιλογή μας “ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ” αποδείχτηκε πολύ σωστή μιας και τα παϊδάκια του ήταν το κάτι άλλο (Λουκούμια λέμε…). Για όσους δεν θέλουν κρέας υπάρχουν πολλά με μαγειρευτό φαγητό που φαντάζομαι θα είναι εξίσου καλά και γευστικά.Τα περισσότερα πάντως έδειχναν πολύ περιποιημένα.

Το Ναύπλιο είναι μία πόλη που όσες φορές και να την επισκεφτείς έχει κάτι που σε μαγεύει και θέλεις να πάς ξανά και ξανά, δεν είναι τυχαίο που σχεδόν κάθε Κυριακή δεν βρίσκεις πουθενά να παρκάρεις (παρόλο που υπάρχουν χώροι στάθμευσης στην παραλία) και τα τραπέζια των καταστημάτων είναι όλα γεμάτα.

P1300022

P1300039

Για όσους σκέφτονται να μείνουν Σαββατοκύριακο μπορούν να κάνουν κράτηση σε κάποιο από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία που υπάρχουν στην περιοχή. Φροντίστε όμως να την κάνετε έγκαιρα μιας και με τόσο κόσμο μάλλον θα δυσκολευτείτε.

Τηλέφωνα δωματίων – ξενοδοχείων

Χρήσιμα τηλέφωνα

Χάρτης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s