Κίρρα – Χρισσό – Δελφοί (Αρχαίο μονοπάτι)

Κίρρα - Δελφοί

Είχα ακούσει για ένα αρχαίο μονοπάτι το οποίο ξεκινάει από την Κίρρα και καταλήγει στους Δελφούς. Τόσα χρόνια επισκέπτομαι την Ιτέα αλλά ποτέ δεν έτυχε να βρεθώ σε αυτό το μονοπάτι μέχρι την στιγμή που ξεκινήσαμε για μία απλή βόλτα με τα ποδήλατα και βρεθήκαμε να το διασχίζουμε. Από τον περιφερειακό δρόμο της Ιτέας στρίβουμε μέσα στον Ελαιώνα και ακολουθούμε το ασφαλτοστρωμένο δρομάκι. Από ένα σημείο και μετά γίνεται χωματόδρομος και ξεκινάνε πινακίδες όπου μας βοηθούν να καταλάβουμε ότι έχουμε σωστή πορεία. Εμείς δεν καταφέραμε να πάμε μέχρι το Χρισσό (είχαμε υποσχεθεί στην υπόλοιπη παρέα ότι το μεσημέρι θα είχαμε παιδάκια στην σχάρα και έπρεπε να γυρίσουμε ώστε να ξεκινήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες) αλλά μέχρι το σημείο που πήγαμε η διαδρομή ήταν απλά μαγική. Για την επιστροφή επιλέξαμε να βγούμε στον δρόμο Ιτέας – Χρισσού και από εκεί Άμφισσας – Ιτέας. Δεν ξέρω αν μπορεί να διασχισθεί όλη η διαδρομή με ποδήλατο ή αν είναι μόνο για πεζοπορία.

Itea

Captain S.

Kostas T.

Κίρρα Δελφοί

Κίρρα Δελφοί

Βρύση 

Κιρρα Δελφοί

Κίρρα Δελφοί

Κίρρα Δελφοί 

Περισσότερες λεπτομέρειες για το μονοπάτι:

Βρισκόμαστε στα ανατολικά της παραθαλάσσιας κωμόπολης της Ιτέας, στον οικισμό της Κίρρας.Πόλη ιστορική και αρχαίο εμπορικό λιμάνι της περιοχής. Η διαδρομή ξεκινά λοιπόν από την Κίρρα. Μπορεί κάποιος να εκκινήσει μπροστά από τη θάλασσα, από τον μεσαιωνικό φάρο της πόλης, και να τη διαπεράσει κάθετα μέχρι τον επαρχιακό δρόμο Ιτέας – Δεσφίνας, αφού σταθεί για λίγο στα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών της περιοχής. Μετά τον επαρχιακό δρόμο, με πορεία βόρεια, μπορεί κάποιος να εισέλθει στο σηματοδοτημένο μονοπάτι που αρχικά είναι και αυτό ασφαλτοστρωμένο (για τα πρώτα περίπου 600 μ.). Η πινακίδα ενημέρωσης του μονοπατιού και η σήμανση επάνω στα δέντρα δείχνουν ότι η πορεία είναι σωστή. Έτσι εισέρχεται κάποιος στο περιπατητικό κομμάτι του υπεραιωνόβιου Λόγγου (του μεγάλου ελαιώνα), τον οποίο και διασχίζει ακολουθώντας τον χωματόδρομο και τη σήμανση μέχρι τη μεγάλη δραγασιά (παλιά οικία του Δραγάτη). Σε εκείνο το σταυροδρόμι με την πηγή στα νότια ο περιπατητής επιλέγει την αριστερή πτύχωση του δρόμου και, αφού προσπεράσει τη Δραγασιά που βρίσκεται δεξιά, θα ακολουθήσει τη σήμανση του αρχαίου μονοπατιού που οδηγεί στην άνοδο προς το Κρισσαίο Πεδίο. Το πέρασμα από το ανηφορικό ασφάλτινο και χωμάτινο μονοπάτι σάς οδηγεί στον βυζαντινό ναό του Αη Γιώργη και στον όμορφο αμυγδαλεώνα, που με τη σειρά του θα σας βγάλει στην είσοδο του χωριού, στο Χρισσό. Ακολουθώντας τη σήμανση θα διασχίσετε την ανατολική περιοχή του χωριού και θα φτάσετε μέχρι και το ξωκλήσι του Αγ. Χαραλάμπους.

Η ανοδική σας πορεία θα σας οδηγήσει μέσω των περασμάτων του επαρχιακού δρόμου Χρισσού – Δελφών στο κανάλι του Μόρνου, το οποίο και θα προσπεράσετε. Η θέα των Δελφών θα είναι πάντα ψηλά διαγώνια προς τα δεξιά σας. Η χωμάτινη διαδρομή μετά το κανάλι θα σας βγάλει στο αρχαίο λιθόστρωτο και κλιμακωτό μονοπάτι που με τις συνεχείς στροφές του θα σας βγάλει στις ρίζες της πόλης των Δελφών, με σημείο αναφοράς την αυλή του πανδοχείου «Οδυσσέας». Ανεβαίνοντας τις σκάλες θα βγείτε στον κεντρικό δρόμο της πόλης και με δεξιά πορεία (ανατολικά) θα φτάσετε αρχικά, σε περίπου 10 λεπτά, στην είσοδο της πόλης και κατόπιν στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Έχετε ήδη διανύσει τον αρχαίο δρόμο των προσκυνητών μέχρι τους Δελφούς. Έναν δρόμο που ήταν αρκετά δύσκολος και επίπονος για όσους τον διάβαιναν με ό,τι και αν μετέφεραν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s