ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Ένα πλοίο (Ship of fools) στα βουνά…

Στο ταξίδι στα Γιάννενα επισκεφτήκαμε για 2 ημέρες και τα Ζαγοροχώρια. Είναι κρίμα άλλωστε να βρεθείς ως εκεί και να μην αφιερώσεις χρόνο σε αυτά τα πανέμορφα και παραδοσιακά 46 χωριουδάκια. Οι 2 ημέρες που είχαμε στην διάθεση μας αποδείχτηκαν πολύ λίγες καθώς αν θέλεις να ζήσεις την μαγεία της περιοχής θα χρειαστείς σίγουρα παραπάνω.

Η λέξη Ζαγόρι έχει Σλάβικες ρίζες και σημαίνει «πίσω από τα βουνά’’ (za που σημαίνει «πίσω’’ και gora που σημαίνει «βουνό’’)

Τα ζαγοροχώρια βρίσκονται βόρεια των Ιωαννίνων στο βορειοδυτικό άκρο της Πίνδου. Το Ζαγόρι χωρίζεται γεωγραφικά σε τρεις ενότητες: το Κεντρικό (Βίτσα, Μονοδένδρι, Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Λάιστα, Κήποι, Δίλοφο, Ασπράγγελοι, Κουκούλι, Καπέσοβο,
Τσεπέλοβο, Σκαμνέλι, Νεγάδες, Βραδέτο, Ελάτη, Ελαφότοπος, Άνω και Κάτω Πεδινά, Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, Διπόταμο, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά)
, το Δυτικό (Μεγάλο Πάπιγκο, μικρό Πάπιγκο, Αρίστη, Βίκος, Άγιος Μηνάς, Μεσοβούνι) και το Ανατολικό Ζαγόρι (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Φλαμπουράρι, Τρίστενο, Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλλάρι, Βοβούσα, Δεμάτι, Ιτέα, Πέτρα, Καστανώνα, Αγία Παρασκευη, Ποταμιά). Τα φυσικά τους όρια καθορίζονται νότια από το βουνό Μιτσικέλι, βόρεια από το ποταμό Αώο, ανατολικά από τα βουνά του Λύγκου και δυτικά από τον ορεινό όγκο της Τύμφης. Τα σπίτια είναι χτισμένα κυρίως από πέτρα και ξύλο και δένουν αρμονικά με το τοπίο και την ζωή των κατοίκων τους. Τα περισσότερα είναι διώροφα ή τριώροφα με απλή διακόσμηση. Όπως στα περισσότερα χωρία της χώρας μας, έτσι και στα Ζαγοροχώρια υπάρχει μία κεντρική πλατεία με την εκκλησία, τα καφενεία και το σχολείο. Στις περισσότερες από αυτές δεν λείπει ο πλάτανος του χωριού προσφέροντας ίσκιο για τους θαμώνες των καφενείων και εστιατορίων.

DSC01297

DSC01300

DSC01319

DSC01321  

Μερικά από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε :

Χαρακτηριστικό της περιοχής (εκτός από τα ποτάμια , τα ρέματα και την χαράδρα του Βίκου) είναι τα περίπου 160 πέτρινα γεφύρια, που σκοπό είχαν να ενώνουν τα χωρία μεταξύ τους τα παλιά χρόνια. Από αυτά τα 60 περίπου είναι σε άριστη κατάσταση. Η ευρύτερη περιοχή είναι ιδανική και για πεζοπορία, ιππασία, rafting, αναρρίχηση, σκί, Mountain bike και πολλά άλλα.

www.rafting-athletic-center.gr

www.nolimits.com.gr

 

 

DSC01102

DSC01104

DSC01109

DSC01113

   

Το φαράγγι του Βίκου:

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου , με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς, με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας, που αποτελούν ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη. Βρίσκεται στα ΝΔ της Γκαμήλας, σε υψόμετρο μεταξύ 550 και 1778 μ.

Έχει μήκος περίπου 24 χλμ. και μέσο βάθος 900 μ. Η αρχή του βρίσκεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο. Πολλοί θεωρούν την αρχή του κοντά στο χωριό Μονοδένδρι, πράγμα που είναι αναληθές, γιατί δεν συμπεριλαμβάνουν και το υπόλοιπο τμήμα του το ονομαστό Βικάκι. Το τέλος του φαραγγιού είναι πίσω από το χωριό Βιτσικό στη γέφυρα της Αρίστης Παπίγκου.

Η κατεύθυνση του φαραγγιού είναι από ΝΑ προς ΒΔ. Στη μέση περίπου συναντιέται με άλλο μεγάλο φαράγγι το Μέγα Λάκκο, που θεωρείται και παρακλάδι του και το φαράγγι της Μεζαριάς, που καταλήγει στο χωριό Βραδέτο.

DSC01184

DSC01185

DSC01253

DSC01265

DSC01279

DSC01282

DSC01287

     

Μέσα στο φαράγγι βρίσκονται και οι πηγές του Βοϊδομάτη κοντά στο χωριό Βίκος.

Το πέτρωμα του Βίκου είναι κυρίως ασβεστολιθικό ενώ κατά τόπους εμφανίζονται στρώσεις φλύσχη. Εντυπωσιακοί είναι οι τεταρτογενείς σχηματισμοί με αλλούβια ποταμών, όπως στο Βοϊδομάτη και καλλούβια ασβεστόλιθων, που δημιουργήθηκαν από αποθέσεις παλιών παγετώνων. Χαρακτηριστικά σημεία όπου μπορεί κάποιος να έχει μια πανοραμική άποψη του φαραγγιού είναι το χωριό Βίκος, ο δρόμος προς το Μεγάλο Πάπιγκο, η Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι και η Μπελόη κοντά στο Βραδέτο.

Ο καλύτερος τρόπος όμως για να απολαύσει κανείς το φαράγγι του Βίκου είναι να το διασχίσει μέσω ενός καλά σηματοδοτημένου μονοπατιού το οποίο ξεκινάει απο το χωριό Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος, η διαδρομή διαρκεί περίπου 6 ώρες και είναι απίστευτης ομορφιάς. (Πηγή κειμένου για το φαράγγι : www.zagoroxoria.gr)

Το τοπίο του φαραγγιού είναι μαγικό και σίγουρα αξίζει να αφιερώσετε χρόνο να το απολαύσετε. Οι καπνιστές .. ανάψτε ένα τσιγάρο διώξτε όλες τις σκοτούρες και αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει ….! Αποθηκεύστε όσο περισσότερες εικόνες μπορείτε και συνεχίζουμε για επόμενο χωριουδάκι…

DSC01122

DSC01125

DSC01129 

Αρίστη:

Βρίσκεται μόλις 44 χλμ. Boρειοανατολικά από τα Ιωάννινα , λίγα χιλιόμετρα από το φαράγγι του Βίκου. Για να έρθετε στην Αρίστη, φεύγετε από τα Ιωάννινα και ακολουθείτε τον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων -Κονίτσης. Δύο χιλιόμετρα μετά το Καλπάκι ακολουθείτε τις πινακίδες για Αρίστη, Πάπιγκο και χαράδρα Βίκου. H Αρίστη βρίσκεται στο Δυτικό Ζαγόρι, σε μία καταπράσινη πλαγιά και σε κεντρικό σημείο της περιοχής. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου, με τα παλιά αρχοντικά, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια να μαρτυρούν την ακμή και τον πολιτισμό του χωριού στο πέρασμα του χρόνου. Με θέα τους γρανιτένιους όγκους της Αστράκας και το Βοηδομάτη ποταμό να κυλάει στα πόδια της, η Αρίστη αποτελεί ορμητήριο για ολοήμερες εκδρομές και περιηγήσεις.

DSC01132

DSC01133

DSC01135

DSC01136

DSC01138

DSC01141

DSC01147     

Κήποι:

Το χωριό Κήποι ή Μπάγια Ζαγορίου είναι σε απόσταση 38χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων. Μπάγια, σλάβικη λέξη, σημαίνει "λουτρό" και ανταποκρίνεται στο εντυπωσιακό περιβάλλον με τις οβίρες που δημιουργούν τα ποτάμια γύρω από το χωριό. Η Μπάγια ή Κήποι είναι το μοναδικό χωριό του Ζαγορίου που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά λόφου δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αγκαλιάσει την ιδιαίτερη ομορφιά του με μια μόνο ματιά.

DSC01158

DSC01159 

Πάπιγκο:

Το Πάπιγκο βρίσκεται βορειοανατολικά των Ιωαννίνων σε απόσταση 59 χλμ.
Η οροσειρά της Τύμφης, που οι κορυφές της φτάνουν έως τα 2.497 μ., δεσπόζει σε όλο το χωριό σχηματίζοντας στα βόρεια τη χαράδρα του Αώου και στα νοτιοδυτικά το επιβλητικό φαράγγι του Βίκου, με τον ποταμό Βοϊδομάτη.
Το Μεγάλο Πάπιγκο βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. και το Μικρό Πάπιγκο σε υψόμετρο 980 μ. και απέχουν μεταξύ τους περίπου 2 χλμ.

DSC01160

DSC01162

DSC01163

DSC01168

DSC01180

DSC01191

DSC01193    

Μονοδένδρι:

Το Μονοδένδρι είναι χωριό του Ζαγορίου και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου. Απέχει 41 χλμ. από τα Ιωάννινα.

DSC01239

 

DSC01244

DSC01274 

Το χωριό γνώρισε μεγάλη εμπορική και οικονομική ανάπτυξη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Εκείνη την εποχή ανεγέρθηκαν σχολεία, εκκλησίες και αρχοντικές οικίες που κοσμούν σήμερα τους μαχαλάδες του χωριού. Υπήρξε η γενέτειρα των εθνικών ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη. Είναι κτισμένο σε ύψος 1060 μέτρων και διατηρεί αλώβητη την παραδοσιακή λιθόκτιστη αρχιτεκτονική. Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο. Αρκετά δημοφιλή είναι και τα ορειβατικά μονοπάτια που διαπερνούν το χωριό.

 

Τσεπέλοβο:

Το Τσεπέλοβο είναι κυρίαρχο και αναπόσπαστο μέλος του Ζαγορίου και είναι το μεγαλύτερο από τα 44 χωριά του. Βρίσκεται στο κέντρο του εθνικού πάρκου της βόρειας Πίνδου , έδρα του δήμου Τύμφης Ζαγορίου, απέχει 45 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και 120 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Απλόχερα η φύση χάρισε στον τόπο αυτό, περίσσεια κάλλη και ομορφιές και οι άνθρωποι που έζησαν εδώ συναγωνίσθηκαν την φύση στην καλλιτεχνία. Το  Τσεπέλοβο  διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή με  πολλές  δυνατότητες και επιλογές  στην  διαμονή, στο  φαγητό  και  την διασκέδαση.

DSC01114

DSC01116

DSC01117

DSC01118  

Στις δύο ημέρες που είχαμε για να γνωρίσουμε τα Ζαγοροχώρια είδαμε πολύ λίγα πράγματα από αυτά που πρέπει κανείς να δει. Η ομορφιά του τοπίου, η φιλοξενία των κατοίκων και οι μυρωδιές από τις καμινάδες των σπιτιών δεν μπορούν να περιγραφτούν μέσα από τις φωτογραφίες και τις λέξεις. Δεν χάναμε την ευκαιρία να δοκιμάζουμε παντού παραδοσιακές πίτες , γλυκά του κουταλιού και τοπικό τσίπουρο. Θυμηθήκαμε πώς είναι να σου χαμογελούν και να σου λένε καλημέρα στον δρόμο χωρίς να σε ξέρουν. Είδαμε ανθρώπους αυθεντικούς, απλούς, έτοιμους να σου προφέρουν ότι είχε ο καθένας. Κλασσικές φιγούρες ηλικιωμένων καθισμένοι στις αυλές των σπιτιών που σε χαιρετούσαν και ήταν έτοιμοι να σου εκμυστηρευτούν όλα τα μυστικά και τους μύθους του χωριού τους αρκεί να τους έδινες την χαρά να σε κεράσουν κάτι φτιαγμένο από τα χεράκια τους. Και το μόνο που έχεις να κάνεις για να ανταποδόσεις είναι.. λίγη παρέα. Ψάχνοντας για άλογα να κάνουμε ιππασία (δεν βρίσκαμε τίποτα καθώς ήταν όλα κλεισμένα) πετύχαμε στο τηλέφωνο τον Κο Σάκη… δεν είχε οργανωμένη σχολή ιππασίας, 2-3 άλογα μόνο και 1-2 σέλες. Προσφέρθηκε χωρίς να μας γνωρίζει να τον επισκεφτούμε, να μας παραχωρήσει τα άλογα του για όση ώρα θέλαμε χωρίς καμία χρέωση φυσικά και να ανάψει κάρβουνα να φάμε όλοι μαζί το μεσημέρι. Δυστυχώς δεν πήγαμε γιατί δεν θα μας έμενε χρόνος να δούμε τα χωριά. Εύχομαι όμως κάποια στιγμή να ξαναπάμε και να γνωρίσω τον κο Σάκη από κοντά.

Γεμίσαμε εικόνες και φορτώσαμε μπαταρίες για την επιστροφή…. !

 

DSC01116

 DSC01352

DSC01353 

Μετά από κάθε ταξίδι επιστρέφω με εντελώς διαφορετική διάθεση, γεμάτος εικόνες και συναισθήματα και συγκρίνοντας τους ανθρώπους που γνώρισα, με τους ανθρώπους της πόλης με πιάνει μια μελαγχολία… και μου δημιουργούνται πολλά ερωτήματα…! Το χειρότερο απ όλα είναι ότι κάποιοι έχουν την ικανότητα να σε επαναφέρουν στην πραγματικότητα με το καλημέρα και το ακόμα χειρότερο ότι προσπαθούν να επιβάλουν και σε εσένα τον τρόπο ζωής που έχουν επιλέξει. Ποιόν? Αυτόν που οι 24 ώρες της ημέρας δεν φτάνουν, που πρέπει να τρέχεις για να προλάβεις (μην με ρωτήσετε τι?) και το ότι αν δεν δουλεύεις 12 – 14 ώρες την ημέρα δεν είσαι καλός υπάλληλος…

Να σαι πάντα καλά κ Σάκη όπου κι αν βρίσκεσαι…!

Advertisements

3 σκέψεις σχετικά με το “ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s