ΤΡΙΚΑΛΑ – ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ (ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ)

Χριστούγεννα σε συνδυασμό με λίγες ημέρες άδεια απο την δουλειά… θα ήταν κρίμα να μην κανονίσουμε απόδραση από την Αθήνα. Προορισμός η πόλη των Τρικάλων και τα γύρω χωριά. Αναχώρηση απο Αθήνα κατεύθυνση προς Λαμία και απο εκει ακολουθούμε τις πινακίδες. Περνάμε απο Δομοκό και Καρδίτσα και σε 4 ώρες περίπου φτάνουμε στην πόλη των Τρικάλων. Μόλις φτάσαμε το μυαλό μου είχε αρχίσει να σκέφτεται την διαδρομή που θα ακολουθούσαμε την επόμενη ημέρα!!

DSC01629

DSC01634

DSC01636

DSC01640

DSC01639

DSC01644  

Η πρώτη διαδρομή είχε ώς εξής: ΤΡΙΚΑΛΑΠΥΛΗΣΤΟΥΡΝΑΡΕΙΚΑΒΑΘΥΡΕΥΜΑΜΕΣΟΧΩΡΑ (Μόλις περάσουμε την μεσοχώρα συναντάμε το φράγμα του ποταμού Αχελώου) – ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΟΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ (ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ) – ΔΕΣΗΝΕΡΑΙΔΟΧΩΡΙΠΕΤΡΟΥΛΙΕΛΑΤΗΠΥΛΗΤΡΙΚΑΛΑ. Πρωινό ξύπνημα, ο απαραίτητος καφές – τσιγάρο και κατευθείαν στους δρόμους να προλάβουμε να μαζέψουμε όσο περισσότερες εικόνες μέχρι να πέσει το φώς του ήλιου. Μέχρι το χωρίο Πύλη ο δρόμος είναι άνετος και χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, απο εκεί με πέρα αρχίζει το ενδιαφέρον… στροφές και όσο προχωράς τόσο χάνεσαι στην αγκαλιά της φύσης.

DSC01540

DSC01543

DSC01546 

Μετά τα Στουρναρείκα συναντάμε το χωρίο Βαθύρευμα και ύστερα την Μεσοχώρα όπου πρίν απο 40 – 50 χρόνια λειτουργούσε, Ειρηνοδικίο, Σχολείο Δημοτικό αλλά και Γυμνάσιο. Ήταν το κέντρο των γύρω χωριών. Στις μέρες μας υπάρχουν μόνο σπίτια και οι κάτοικοι εξυπηρετούνται απο το χωριό Πύλη.

DSC01548

Χρειάζεται οπωσδήποτε όχημα 4×4 ή μηχανή (όχι δρόμου φυσικά) καθώς μετά απο το χωριό Αρματολικό ξεκινάει χωματόδρομος που περνάει απο σκόρπια σπιτάκια πέτρινα χωμένα στην κυριολεξία μέσα στο δάσος. Πάντα στο δεξί μας χέρι θα βλέπουμε το ποτάμι απο ψηλά.Το ένα σπίτι απέχει απο το άλλο περίπου 10 – 15 λεπτά με τα πόδια. Αξίζει να βρείτε μονοπάτι και να κατεβείτε στο ποτάμι. Αν είναι καλοκαίρι μην παραλείψετε μία βουτιά . Τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται πολλά πανηγύρια με μεγαλύτερα αυτά του δεκαπεντάυγουστου . Αν εξαιρεσουμε το πέρασμα απο το χωριό Παλαιοχώρι ο υπόλοιπος δρόμος είναι καλός με σχετικά καλή ασφάλτο προσοχή όμως γιατί ανάλογα την εποχή ενδέχεται να υπάρχει πάγος. Η ομορφιά του τοπίου δεν περιγράφεται με λόγια μόνο με εικόνες, αν και το καλύτερο είναι να βρεθείτε κι εσείς στην περιοχή όσο δεν την έχει αγγίξει ο ανθρώπινος παράγοντας. Όσοι κάτοικοι έχουν απομείνει στην περιοχή ήταν όλοι γραφικοί και φιλόξενοι.Τα σπίτια τους ανοιχτά για κάθε ταξιδιώτη που γυρεύει λίγο νερό ή πληροφορίες.

DSC01551

DSC01557

DSC01568 

Tο 1980 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (Παπούς του δικού μας) ήθελε να φέρει τα νερά του Αχελώου στην Αθήνα και στον Θεσσαλικό κάμπο. Σήμερα φυσικά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η ιδεά του αλλά έχουν γίνει σημαντικά έργα στην περιοχή όπως η κατασκευή του φράγματος στην Μεσοχώρα για τον έλεγχο των υδάτων και μερική εκτροπή του ποταμού στην Θεσσαλία . Τα πρώτα έργα ξεκίνησαν το 1988 και λόγω αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής και διαφόρων οικολογικών οργανώσεων δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Οι κάτοικοι προσφύγαν στα Ευρωπαικά δικαστήρια για την διακοπή του έργου καθώς αυτό θα φέρει πολλά προβλήματα στις περιουσίες τους και στην χλωρίδα – πανίδα της περιοχής.

DSC01572

DSC01575 

Και λίγο μυθολογία για τον ποταμό Αχελώο: Είναι ένας απο τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας μας. Ο λαός τον λέει και άσπο ή ασπροπόταμο απο το άσπρο χώμα που παρασύρει και την άσπρη κοίτη του.Πηγάζει απο τα όρη Λάκμωνα και Περιστέρι. Η διαδρομή του στην ορεινή περιοχή γίνεται μέσα απο βαθύτατη χαράδρα και απότομες σχισμές βράχων, βάθους πολλών δεκάδων μέτρων που προξενούν ίλιγγο. Στην θέση Μαρδάχα μία πηγή υπερδιπλασιάζει τα νερά του. Νοτιότερα είναι τα γνωστά Κρεμαστά λουτρά της Χούνης με σπουδαίες ιαματικές ιδιότητες. Πιο κάτω σχηματίζει μικρούς καταρράκτες, απο τους οποίους ο μεγαλύτερος είναι κοντά στον Άγιο Βλάση. Στο σημείο αυτό είνα και το στενότερο μέρος του στο οποίο λέγεται ότι πήδησε ο Κατσαντώνης κυνηγημένος απο τους ΤουρκοΑλβανούς, γι αυτό και το μέρος ονομάζεται το «Πήδημα του Κατσαντώνη».Το πλάτος της σχισμής του βράχου είναι περίπου 4 μέτρα.

DSC01606

DSC01612

DSC01616 

Άλλος ένας μύθος που μας είπαν οι κάτοικοι της περιοχής είναι αυτός της Δρακότρυπας. Δυο μόλις χλμ. μακριά, κοντά στο Σπανό Βουνό, βρισκόταν η Δρακότρυπα, απ΄ όπου ένα θηρίο εξορμούσε στην περιοχή του ποταμού.

DSC01577

DSC01578

DSC01584

DSC01590

DSC01593

DSC01605

DSC01619

DSC01613      

Μετά το Οικισμό Αγίας Τριάδας βγαίνουμε ξανά σε ασφάλτο και συνεχίζουμε για την Δέση.

Η Δέση είναι ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων. Ανήκει στον δήμο Αιθηκών και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 44 κάτοικοι. Γαντζωμένη σε υψόμετρο 1070μ. με λιγοστούς κατοίκους, τους χειμερινούς μήνες, κυρίως ηλικιωμένους που σε υποδέχονται με την παραδοσιακή γκλίτσα στο χέρι και ένα ζωντανό χαμόγελο στα χείλη, ενώ το καλοκαίρι ακούς παιδικά γέλια και έντονες συζητήσεις καθώς η Δέση κατακλύζεται από ντόπιους και επισκέπτες.
Την Δέση ομορφαίνουν με τη χαρακτηριστική τους αρχιτεκτονική και κατασκευή τα πετρόκτιστα σπίτια, όπως αυτά των Διάκου, Κουτούζα και το Πατρικέϊκο που οι κάτοικοί του λένε ότι κτίσθηκε το 1620. Στο παραδοσιακό σύνολο βάζουν τη σφραγίδα τους οι πετρόκτιστες βρύσες όπως και ο παραδοσιακός νερόμυλος.
Πολλές οι πηγές , οι ορμητικοί χείμαρροι και οι καταρράκτες που διασχίζουν το πανέμορφο τοπίο και με αφρώδες πέρασμά τους, σπάνε την απόλυτη ησυχία το χειμώνα και δροσίζουν το περιβάλλον το καλοκαίρι με τελικό προορισμό τον κοντινό Αχελώο. Και κάπου εκεί ψηλά οι κοντινές κορυφογραμμές Αυγό, Χαμένο, Ξηροβούνι και Μεσοβούνι που σε συνδυασμό με τα πυκνόφυτα δάση δημιουργούν ένα αλπικό τοπίο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα της Ευρώπης.
Και βέβαια μέσα σ΄ αυτήν την φύση επόμενο είναι να συναντάς στο διάβα σου αγριόγιδα, ζαρκάδια, αρκούδες, λύκους που αποτελούν τμήμα της άγριας πανίδας που συναντάμε σ΄ όλη την περιοχή.
Το όνομα του χωριού αναφέρεται σε έγγραφο του Ανδρονίκου Γ΄ Παλαιολόγου, το 1336 ενώ στην τοπική σύνοδο που έγινε στα Ζαβλάντια Τρικάλων επικυρώθηκε η παραχώρηση στη Δέση, ιδιοκτησιών που είχε η Μονή Μεγάλων Πυλών ή Πόρτα Παναγιά στην περιοχή αυτή. Επίσης αναφέρεται και ως πατρίδα του ιερέα αγωνιστή του 1821 Απόστολου Χατζή.

DSC01620 

Νεραιδοχώρι: Το Νεραϊδοχώρι, ήταν η πατρίδα του δεύτερου γραμματικού του Αλή Πασά, μέλος και αγωνιστή του 1821, Χριστόδουλου Χατζηπέτρου (1764- 1869), που ήταν γυιός του Γούσιου Χατζηπέτρου, αρχιτσέλιγκα της περιοχής Ασπροποτάμου και σύμφωνα με την τοπική παράδοση είχε 4.000 γιδοπρόβατα και 170 ζώα.

Για τα χωριά Περτούλι και Ελάτη τί να πεί κανείς. Η Ελάτη έχει μεγάλη τουριστική κίνηση όλο το χρόνο και διαθέτει μια πολύ αξιόλογη τουριστική υποδομή που δεν απογοητεύει τους επισκέπτες της, παραδοσιακά καταλύματα ποιότητας, ξενοδοχεία, μαγαζιά παραδοσιακών προϊόντων, καλόγουστα καφέ και ταβέρνες φημισμένες για τα νόστιμα πιάτα κυνηγιού που προσφέρουν. Η Ελάτη συγκεντρώνει ανθρώπους κάθε ηλικίας, γιατί μπορεί να τους προσφέρει τις συγκινήσεις που αναζητουν. Αποτελεί ορμητήριο για όσους θέλουν να γνωρίσουν και περιηγηθούν στις γύρω περιοχές, όπως τα χωριά του Ασπροπόταμου (Αχελώου). Αλλά είναι ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν τα σπορ και την περιπέτεια. Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία, σκι, ορειβασία, αναρρίχηση κ.α.      
Λίγο έξω από το χωριό, στη θέση Κόκκινος βράχος υπάρχουν τρεις αναρριχητικές διαδρομές, ενώ κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Κόζιακα (1700μ) βρίσκεται το ορεινό καταφύγιο ΄΄Χατζηπέτρος’’. Σε απόσταση 6χλμ. από την Ελάτη στη θέση Περτουλιώτικα Λιβάδια θα συναντήσετε το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου σε υψόμετρο 1200μ. περιτριγυρισμένο από ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα δάση ελάτης της χώρας μας. Διαθέτει μια μικρή σχετικά πίστα, εξοπλισμένη όμως με σκι-λιφτ και τελεφερίκ.
Το Περτούλι είναι ένα μικρό γραφικό χωριό με τουριστική ανάπτυξη και ιδιαίτερη κίνηση τα τελευταία χρόνια.
Πηγή: www.touristorama.com

Φυσικά στα χωριά αυτά θα δείτε όλα τα ακριβά SUV που τα περισσότερα δεν έχουν δεί ποτέ χώμα καθώς η χρήση τους είναι για τα ψώνια του Super Market. Αν θέλετε κόσμο τότε το Περτούλι και η Ελάτη είναι η σωστή επιλογή, αν προτειματε την ηρεμία και την απομόνωση… πάρτε την σκηνή σας και τα άκρως απαραίτητα και φτιάξτε το δικό σας κατάλυμα όπου σας αρέσει … γιατί όχι δίπλα στο ποτάμι J. Και αν τρελαθείτε απο την πολύ ηρεμία… είπαμε … τα μαζεύετε και φεύγετε, οι αποστάσεις μεταξύ των χωριών είναι μικρές.

 

Δεύτερος προορισμός ήταν η λίμνη πλαστήρα. Απέχει από τα Τρίκαλα 47χλμ περίπου και από την Αθήνα 325χλμ. Η διαδρομή που επιλέξαμε ήταν από την Εθνική οδό Τρικάλων – Καρδίτσας περνώντας από το χωρίο Μητρόπολη.

DSC01666

DSC01668 

Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων, με μήκος 14 χλμ, πλάτος 4 χλμ και βάθος περίπου 65 μέτρα. Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στον ποταμό Ταυρωπό ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε "πως εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη", απ’ όπου και το πιο γνωστό της όνομα.
Η χρηματοδότηση της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η ΔΕΗ. Να σημειωθεί ότι πριν την κατασκευή της λίμνης, υπήρχε στο οροπέδιο αεροδρόμιο, όπου προσγειώθηκε στην Ελλάδα το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο.

DSC01685

DSC01686

DSC01689 

Οι δραστηριότητες που μπορεί ο επισκέπτης να κάνει στην Λίμνη είναι αρκετές. Ιππασία, τοξοβολία, ποδήλατα βουνού και πολλά άλλα φυσικά όλα σε άμεση επαφή με την φύση. Αν διαθέτετε όχημα 4×4 μπορείτε να βγείτε από τον κεντρικό δρόμο και να ακολουθήσετε κάποιο από τα λασπώδη μονοπάτια, που τα περισσότερα καταλήγουν στην λίμνη.

DSC01687

DSC01692

DSC01697

DSC01699

DSC01702

DSC01688   

Για επιστροφή επιλέξαμε τον δρόμο που περνάει από Μουζάκι, αν και με πολλές στροφές (μερικές πολύ απότομες) άξιζε με το παραπάνω.

Η λίμνη Πλαστήρα είναι ιδανικός προορισμός για λίγες ημέρες χαλάρωσης και απόλυτης ηρεμίας και είναι πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου. Οπότε μην το σκέφτεστε και πολύ … στο επόμενο τριήμερο… απλά επιλέξτε το μεταφορικό μέσο και αποδράστε!

 

Captain S.

Advertisements

4 σκέψεις σχετικά με το “ΤΡΙΚΑΛΑ – ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ (ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ)

  1. Είναι όντως πάρα πολύ όμορφα! Μέτσοβο είχαμε περάσει σε άλλη απόδραση αλλά δεν είχαμε χρόνο να δούμε πολλά, μόνο φαγητό στην κεντρική πλατεία! Χρόνο να έχουμε και απο όρεξη για βόλτες έχω όσο θέλεις!! 🙂

   Μου αρέσει!

  1. Βαγγέλη, σίγουρα θα ξανά έρθουμε γιατί αν και η 3η φορά που επισκεπτόμαστε τα Τρικαλα είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να δούμε, και τι καλύτερο απο έναν ντόπιο ξεναγό:-).

   Σε ευχαριστούμε πολύ!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s