“ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ”

5-kranos

«Το κράνος μακραίνει το δρόμο της ζωής». Αυτό είναι το μήνυμα σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού με τη συνεργασία του δήμου Ρεθύμνου, της Τροχαίας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με ευρηματικό τρόπο οι μαθητές των λυκείων του Ρεθύμνου επέλεξαν να στείλουν το παραπάνω μήνυμα σε δεκάδες συμμαθητές τους που οδηγούν δίκυκλα: έφτιαξαν ένα πανό που απεικονίζει την πόλη του Ρεθύμνου και έναν μοτοσικλετιστή με κράνος να ατενίζει το μέλλον.

«Φτιάξαμε μια εικόνα που να εκφράζει τη ζωή. Οι περισσότεροι από εμάς οδηγούμε μηχανάκια για αυτό και θέλουμε να στείλουμε μέσω της εκδήλωσης αυτής το μήνυμα να φοράνε όλοι κράνος γιατί μπορεί αυτό να τους σώσει τη ζωή. Δυστυχώς έχουμε κακά παραδείγματα τόσο από προσωπική εμπειρία όσο και από συμμαθητές μας που τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα λόγω μη χρήσης του κράνους» ανέφερε μαθητής του τρίτου λυκείου.

Ο πρόεδρος των μαθητών του ΕΠΑΛ, Γιώργος Ψυχουντάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Κάνουμε αυτή την εκδήλωση για να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά της ηλικίας μας που οδηγούν δίκυκλα, για να τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Το κράνος είναι πολύ σημαντικό για την οδική ασφάλεια και αυτή η εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο πιστεύω να έχει αντίκτυπο».

Δεκαεξάχρονοι και δεκαοκτάχρονοι μοτοσικλετιστές που κινούνται στους δρόμους χωρίς κράνος, τροχαίες συγκρούσεις με τραγικές αρκετές φορές συνέπειες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και για το Ρέθυμνο. Το αποτέλεσμα της λανθασμένης αυτής αντίληψης και νοοτροπίας είναι οι σοβαρές επιπτώσεις των τροχαίων ατυχημάτων, οι οποίες με τη χρήση του κράνους θα ήταν ελάχιστες ως μηδενικές.

«Χωρίς κράνος μην πάτε πουθενά ούτε μέχρι το περίπτερο», επισήμανε απευθυνόμενος στους μαθητές ο διοικητής της Τροχαίας Ρεθύμνου υποστηρίζοντας ότι τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα καταγράφονται μέσα στην πόλη και μάλιστα σε μικρές διαδρομές. «Θα πρέπει να τονίσω ότι δεν υπάρχει τόπος και χρόνος για να συμβεί μια τροχαία σύγκρουση. Αρκεί μια πτώση με μικρή ταχύτητα να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη. Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας και τότε θα είναι αργά για να μετανιώσουμε για την παράλειψή μας.

Παρατηρείται το φαινόμενο με πολλούς δικυκλιστές να οδηγούν χωρίς κράνος. Από την υπηρεσία μας η βεβαίωση μιας παράβασης που είναι 350 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος γίνεται όχι για εισπρακτικούς λόγους αλλά ακριβώς για να περιορίσουμε, αν όχι να εξαλείψουμε, τις μετακινήσεις δίχως κράνος» ανέφερε ο Μανόλης Μοσχονάς.

Σαράντα κράνη μοιράστηκαν σε ισάριθμους μαθητές-οδηγούς μοτοσικλετών μετά από χορηγία δύο ευαισθητοποιημένων γυναικών για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Αναφερόμενος στην πράξη αυτή ο διοικητής της Τροχαίας ανέφερε:

«Είναι μια ευγενική χορηγία δυο κυριών και έτσι δόθηκε η δυνατότητα να αγοραστούν σαράντα κράνη για μαθητές που οδηγούν μοτοσικλέτες».

Από την πλευρά της η κυρία Αριστέα Βαμβακά, υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είπε: «Είναι μια ενέργεια που βασίζεται στον εθελοντισμό και αποσκοπούμε στην ευαισθητοποίηση των μαθητών. Επιπλέον μας δόθηκε η ευκαιρία για να κάνουν τα παιδιά μια ομαδική εργασία».

Η ίδια μάλιστα μιλώντας για την εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα πλαίσια της κυκλοφοριακής αγωγής ανέφερε:

«Αυτή η συνεργασία αφορά την κυκλοφοριακή αγωγή, ένα θέμα που «τσούζει» το Ρέθυμνο, καθώς κάθε χρόνο χάνονται μαθητές μας στην άσφαλτο. Στα σχολεία προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής γίνονται κάθε χρόνο όμως δεν είναι αρκετά για αυτό και χρειαζόμαστε και τη συνεργασία με άλλους φορείς για να έχουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση και να αποκτήσουμε μια διαφορετική στάση ζωής».

Ο κ. Ιάκωβος Γιακουμάκης, εκπαιδευτικός ΕΠΑΛ τόνισε: «Μέσα στα προγράμματα αγωγής υγείας συμπεριλαμβάνουμε κάθε χρόνο και προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντικοί είναι οι κανόνες ασφαλείας όταν οδηγούν».

Πηγή: www.rethnea.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s