ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ με Vstrom Hellas Forum

Ξύπνημα Κυριακή πρωί και τι καλύτερο από μία οργανωμένη βόλτα με τα παιδιά από το Vstrom Hellas Forum στην Αρχαία Επίδαυρο. Ιδανική θερμοκρασία για ταξιδάκι και πεντακάθαρος ουρανός χωρίς εκπλήξεις ξαφνικής βροχής. Ύστερα από έλεγχο σε γνωστά site πρόγνωσης καιρού (Meteo.gr, Freemeteo, poseidon) επιβεβαιωθήκαμε και σε ελάχιστο χρόνο ήμασταν στην Αττική οδό με κατεύθυνση Ελευσίνα. Το ραντεβού με τα υπόλοιπα παιδιά ήταν μετά τα διόδια. Το μόνο που με προβλημάτισε μπαίνοντας στην Αττική οδό ήταν ο δυνατός αέρας όπου πολλές φορές γινόταν αρκετά επικίνδυνος αναγκάζοντας να οδηγώ υπό κλίση ή να μας αλλάζει λωρίδα εκεί που δεν το περιμένεις. Άρχισα να σκέφτομαι την περίπτωση του γυρισμού αλλά είπαμε να πάμε μέχρι τα διόδια και να αποφασίσουμε εκεί.

Πλησιάζοντας τα διόδια, έβλεπες καμιά 30αριά μηχανές αραγμένες η μία δίπλα στην άλλη και τους οδηγούς να περιμένουν εμάς 🙂 και τα υπόλοιπα παιδιά του Forum. Παρκάρισμα κι εμείς λοιπόν (ευκαιρία για πρωινό τσιγαράκι) και καθιερωμένες χαιρετούρες. Ευτυχώς ο αέρας έδειχνε να ηρεμεί όσο περνούσε η ώρα και θα μας έκανε την χάρη να απολαύσουμε την διαδρομή χωρίς άγχος.

dscf5788g

dscf5792

dscf5823d

dscf5826

dscf5829m

     P100411_15.45

Η Αρχαία Επίδαυρος ανήκει στον νομό Αργολίδας και απέχει 124klm περίπου από την Αθήνα (1 ώρα και 50 λεπτά). Η διαδρομή από την στιγμή που βγαίνεις από την Εθνική είναι πολύ όμορφη με στροφές 🙂 και αρκετό πράσινο.

Πρώτη στάση το Αρχαίο Θέατρο Ασκληπιείου. Είσοδος 6€ το άτομο (δημοσιογράφοι δεν πλήρωναν).

DSC02318

DSC02313 

‘Ένας από τους πλέον σημαντικούς και ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
Σε μια καταπράσινη πεδιάδα, περιτριγυρισμένη από φιλικά βουνά, χώρος παγκόσμιας ακτινοβολίας και πολιτιστικής ανάτασης, το Αρχαίο θέατρο, στην πλαγιά του Κυνόρτιου όρους, το θαύμα της Επιδαύρου κτισμένο από τον αρχιτέκτονα και γλύπτη του Αργους, Πολύκλειτο τον νεώτερο. Κτίσθηκε σε δύο διακεκριμένες οικοδομικές φάσεις. Στα τέλη του 4ου π.Χ. η πρώτη, και στα μέσα του 2ου π.Χ. αι. η δεύτερη, αποκρυστάλλωσαν με τον πλέον θαυμαστό τρόπο, την χαρακτηριστική τριμερή διάρθρωση του Ελληνιστικού θεάτρου στην Επίδαυρο, Κοίλο- Ορχήστρα- Σκηνή. Η μεγαλύτερη ακτίνα χάραξης του κοίλου φτάνει τα 58μ., ενώ η διάμετρος της ορχήστρας είναι περίπου 20μ. Τα δύο διαζώματά του, χωρίζονται σε 13 κλίμακες και 12 κερκίδες το κάτω, και σε 23 κλίμακες καί 22 κερκίδες το άνω.

DSC02311

DSC02325 

Το θέατρο, αποτελώντας την τελειότερη μορφή της αρχιτεκτονικής εμπειρίας της αρχαιότητας στην δομή του θεατρικού χώρου, εντυπωσιάζει με την ομορφιά και την συμμετρία του. Είναι χωρητικότητας 15.000 θεατών περίπου.
Η συστηματική του ανασκαφή ξεκίνησε το 1881 από τον αρχαιολόγο Παναγιώτη Καββαδία.
Το θέατρο που, με την περίφημη ακουστική του να μη χάνει ποτέ την μάχη με τον χρόνο, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο. Εδώ κάθε καλοκαίρι, πραγματοποιείται τι φεστιβάλ της Επιδαύρου, με τις περίφημες παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας.

DSC02297

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (πρόγραμμα εκδηλώσεων).

DSC02298

DSC02305

DSC02301 

Το Μικρό Θέατρο

Στην Ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου και στην Ν.Δ. πλαγιά της, ιδρύθηκε σε παλαιότερη του Ασκληπιείου περίοδο, το μικρό θέατρο, για τις δημόσιες ανάγκες έκφρασης της εποχής, κυρίως όμως γιά τα δρώμενα της Διονυσιακής λατρείας, γι’ αυτό και ήταν αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο.
Από τις αφιερωματικές επιγραφές, προκύπτει ότι η κατασκευή του θεάτρου, πραγματοποιήθηκε τον 4ο π.Χ. αι., από χορηγίες εξεχόντων αρχόντων και επιλέκτων προσώπων της τοπικής κοινωνίας, εκείνης της εποχής.
Το κοίλο του θεάτρου, στην σημερινή του μορφή, περιλαμβάνει 9 κερκίδες με 18 σειρές εδωλίων στην κάθε μία. Στην αρχική του κατασκευή είχε χωρητικότητα 5.000 θεατών.
Χαρακτηριστικό του θεάτρου είναι οι επιγραφές, που αποτελούν ένα πραγματικό – ζωντανό μουσείο. Για τον λόγο αυτό αποκαλείται και "λαλούν θέατρο".

Μετά από 23 αιώνες σιωπής, το 1971 άρχισε η ανασκαφή του.
Κάθε Ιούλιο, εδώ στο μικρό θέατρο, πραγματοποιούνται σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο τις εντάσσει στο πρόγραμμα των θερινών πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Ε.Ο.Τ., που με την σειρά του, από το 1998 έχει αναθέσει την οργάνωση παραγωγής & εκτέλεσης των προγραμμάτων του "Μουσικού Ιουλίου", στον οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Αρχαία Επίδαυρος (Παλαιά)

Ο μικρός κάμπος της Επιδαύρου, κέντρο του Δήμου Επιδαύρου, είναι ένα από τα πιο γραφικά μέρη στην Αργολίδα. Η προφυλαγμένη τοποθεσία του και το φυσικό περιβάλλον, η ομορφιά του τοπίου και η γονιμότητα του εδάφους, προσέλκυσε όχι μόνο ανθρώπους, αλλά και θεούς. Εδώ ο Ασκληπιός εγκαθίδρυσε το πιο φημισμένο ιερό του. Εδώ ακόμα δημιουργήθηκε άλλος ένας πολύ σημαντικός πυρήνας, του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού.
Το τοπίο γύρω από την μικρή πόλη έμεινε αναλλοίωτο μέσα στους αιώνες και όταν οι επισκέπτες αντικρίζουν τις δασώδεις περιοχές, δεν μπορούν να μην αναρωτηθούν, αν ο χρόνος έμεινε σταματημένος εδώ από την εποχή που ο Όμηρος περιγράφει στα γραφόμενά του. Η Αρχαία Επίδαυρος, ένα πολύ γνωστό ιερό μέρος το οποίο για χιλιάδες χρόνια θεράπευε ασθένειες του σώματος και της ψυχής, περιβεβλημένη από την ήρεμη γαλάζια θάλασσα και καλλυμένη από το πράσινο της ελιάς, του πεύκου και των εσπεριδοειδών, περιμένει τους επισκέπτες, κουρασμένους από το άγχος της καθημερινότητας, για να φυτέψει ένα μαγικό βάλσαμο γαλήνης στην ψυχή τους. Δεν ήταν κατά τύχη, που η Επίδαυρος επιλέχθηκε ως μέρος για την εγκαθίδρυση του κύριου θεραπευτικού ιερού του θεού Ασκληπιού. Η ομορφιά και η γαλήνη του τοπίου, είχε και ακόμα έχει ευεργετική επίδραση στη ψυχή κάθε ανθρώπινου όντος.
Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν οι Κάρρες. Αργότερα ήρθαν οι Δωριείς.
Η πόλη πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο, πολέμησε ενάντια στους Πέρσες στις Πλαταιές και στην Σαλαμίνα και βρέθηκε στο πλευρό των Σπαρτιατών στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Καλοί ναυτικοί και έμποροι οι Επιδαύριοι, ίδρυσαν πάμπολλες αποικίες και ανέβασαν την πόλη τους σε υψηλό επίπεδο κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικής κατάστασης.
Ο πολιτισμός των Επιδαυρίων, ήρθε στο φώς κατά την διάρκεια των ανασκαφών στην χερσόνησο, που διχοτομεί την παραλία της Επιδαύρου, το "Νησί" όπως το αποκαλούν σήμερα οι ντόπιοι. Εκεί μπορούμε να δούμε απομεινάρια της Ακρόπολης, των Ρωμαϊκών τειχών, ερείπια παλατιού και σπιτιών, στύλους Δωρικού ναού, Μυκηναϊκούς τάφους και το μεγαλοπρεπές στολίδι της πόλης, "το μικρό αρχαίο θέατρο", το ονομαζόμενο "κοχύλι του Σαρωνικού", για να ξεχωρίζει από το "Μεγάλο θέατρο" στο ιερό του Ασκληπιού. Όχι πολύ μακριά από το "Νησί", μπορεί κάποιος να δει, είτε από βάρκα είτε κάνοντας μπάνιο, τα βυθισμένα κτίρια ενός κομματιού της αρχαίας πόλης. Οι σημερινές-σύγχρονες ανέσεις (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, εστιατόρια, ταβέρνες, εμπορικά μαγαζιά, τράπεζα κλπ.) σε συνδυασμό με τις πανέμορφες παραλίες και την καταγάλανη θάλασσα, κάνουν την Επίδαυρο ένα μεγάλο πόλο έλξης πλήθους τουριστών.
Ήλιος, κρυστάλλινα καθαρά νερά, αμμώδεις παραλίες, ο δροσερός καλοκαιρινός ίσκιος των πεύκων που φτάνουν ως την θάλασσα, κάνουν το μέρος ιδανικό για διακοπές.
Η Επίδαυρος ευρισκόμενη πολύ κοντά στην Αθήνα, αλλά και κατέχοντας το κέντρο ανάμεσα σε άλλα αξιόλογα αρχαιολογικά και τουριστικά θέρετρα (Μυκήνες, Αργος, Ναύπλιο, Ερμιόνη, Μέθανα, Τροιζήνα, Πόρο, Κόρινθο και Λουτράκι) είναι ιδανικό μέρος ακόμα και για ημερήσιες εκδρομές.

Νέα Επίδαυρος

Στην περιοχή της Νέας Επιδαύρου, πρωτοεμφανίστηκαν οικισμοί κατά την διάρκεια των πρώιμων Μυκηναϊκών χρόνων.
Την αρχαία εποχή ήταν συνδεδεμένη με την Επιδαυρία μέσω κοινής μοίρας και ιστορίας. Με το πέρασμα του χρόνου η Νέα Επίδαυρος κατέληξε να κατέχει τρία σημαντικά μοναστήρια, ένα ζωτικής σημασίας Βυζαντινό κάστρο και περισσότερες από 20 εκκλησιές, που σε συνδυασμό με την ευρύτερη περιοχή γης που κατείχε, αποτελούσε -κατά την Βυζαντινή περίοδο- τον κεντρικό πυρήνα της Επιδαύρου.
Σήμερα η Νέα Επίδαυρος, με πληθυσμό 1100 περίπου κατοίκους, είναι το πρώτο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Επιδαύρου που συναντάει κάποιος, ερχόμενος από Αθήνα-Κόρινθο-Επίδαυρο. Πρόκειται για ένα όμορφο-τουριστικό χωριό, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, και γραφικά στενά σοκάκια, χτισμένο στις πλαγιές του όρους "Ακρος". Στον παρακείμενο βραχώδη λόφο, σώζονται τα ερείπια Βυζαντινού κάστρου, ενώ στην βάση (του ίδιου λόφου) υπάρχει ένα φαράγγι μοναδικό για την φυσική του ομορφιά, γνωστό ως το φαράγγι του "Βόθυλα".
Το χωριό εκτείνεται ως την θάλασσα, καταλήγοντας σε δύο πανέμορφες φυσικές παραλίες με πεντακάθαρο νερό για κολύμπι και ψάρεμα.
Πεύκα, ελιές και πορτοκαλιές αγκαλιάζουν όλη την περιοχή έως την παραλία.

Στη Νέα Επίδαυρο, στις 12 Δεκεμβρίου του 1821-1822, έγινε η Α’ Εθνική των Ελλήνων Συνέλευση, κατά την διάρκεια της οποίας ψηφίστηκε το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα, ορίστηκε η Γαλανόλευκη ως Εθνική Σημαία, καθιερώθηκε η κεφαλή της Αθηνάς στην Εθνική σφραγίδα και λειτούργησε το πρώτο αλληλοδιδακτικό Σχολειό.
Οι κάτοικοι της Επιδαύρου είναι κατά κύριο λόγο αγρότες που καλλιεργούν ελιές – εσπεριδοειδή και κηπευτικά, ενώ και η αλιεία είναι επίσης σημαντικός για αυτούς τομέας. Ο επισκέπτης μπορεί ν’ απολαύσει τις φυσικές και ιστορικές ομορφιές της περιοχής, διαμένοντας στα τοπικά ξενοδοχεία, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Υπάρχουν επίσης εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, μπαρ και ντίσκο για ημερήσια και νυχτερινή διασκέδαση.
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, στην μία από τις υπέροχες παραλίες του χωριού, γίνεται το πανηγύρι του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου, όπου και συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος για να τιμήσει αυτή την ημέρα.

Πηγή: http://www.epidavros.cc/

018co

DSC02330

DSC02333 

Μετά την επιμορφωτική επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο, σειρά είχε καφεδάκι στην παραλία και άδειασμα του μυαλού από τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος. Μπαίνοντας στον οικισμό οι κάτοικοι πρέπει να τρόμαξαν βλέποντας να καταφθάνουν τόσες μηχανές η μία πίσω από την άλλη χαλώντας την ηρεμία της περιοχής . Τα πιτσιρίκια έβγαλαν τα ποδήλατα και μπήκαν και αυτά στην παρέα μας ενώ οι μαγαζάτορες έτριβαν τα χέρια τους βλέποντας μας να ψάχνουμε το κατάλληλο μαγαζί για καφέ.

DSC02336

DSC02337

DSC02342

DSC02346

DSC02350

dscf5859

P100411_15.52       

Η επιστροφή ήταν το ίδιο απολαυστική με την έξοδο μας το πρωί από την Αθήνα (παρόλο που ήταν Κυριακή και περιμέναμε αυξημένη κίνηση στην Εθνική) και χάρηκα που είδα ξανά στον δρόμο μηχανές όλων των κατηγοριών και κυβισμού (άντε γιατί είχαμε σκουριάσει τόσους μήνες με το κρύο).

Άντε και στα επόμενα…

P100411_15.54

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s