ΚΕΡΚΥΡΑ (CORFU)

Το φετινό καλοκαίρι ύστερα από ακύρωση ταξιδιού στο εξωτερικό, επιλέξαμε σαν προορισμό την Κέρκυρα όπου θα συνδύαζε αρκετά οδικά χιλιόμετρα αλλά και την απαραίτητη ξεκούραση σε παραλίες και όμορφα τοπία.

Η Κέρκυρα απέχει από την Αθήνα 476 χλμ περίπου αν επιλέξουμε την διαδρομή Αθηνών – Πατρών, και 553 χλμ απο την Αθηνών – Λαμίας, Μέτσοβο – Ηγουμενίτσα. Εμείς επιλέξαμε την Αθηνών – Πατρών παρόλο που δεν την συμπαθώ καθόλου απλά γιατί ήταν πιο κοντά. Μέχρι την Ηγουμενίτσα είναι 440 χιλιόμετρα και η διάρκεια ταξιδιού μαζί με τις στάσεις κτλ περίπου στις 6:30 – 7 ώρες. Γενικά θέλει προσοχή όπως κάθε Ελληνικός δρόμος καθώς δεν λείπουν οι γνωστές λακκούβες – υπόνομοι, αρκετά κομμάτια που γλιστράνε και προσπεράσεις από άσχετους οδηγούς. Για την Αθηνών – Πατρών δεν έχω να πω τίποτα απολύτως καθώς είναι γνωστή σε όλους μας. Για να μη λέμε όμως μόνο τα κακά… υπάρχει και ένα κομμάτι της Εγνατίας οδού που πραγματικά απολαμβάνεις οδήγηση. Ευθεία με καλή άσφαλτο, διαχωριστικό στην μέση και λίγη κίνηση. Ότι πρέπει να απολαύσεις την μηχανή σου, αν είχε και λίγες στροφές με σωστή κλίση θα ήταν ότι καλύτερο.

 

Φτάνοντας στην Ηγουμενίτσα ένα από τα οχήματα της παρέας έπαθε λάστιχο και ως σωστοί Έλληνες φυσικά είχαμε μαζί το λάθος μέγεθος κλειδιού για τα μπουλόνια οπότε έπρεπε να βρούμε κάποιον να σώσει την κατάσταση. Λίγο δύσκολο για Κυριακή μεσημέρι. Το καλύτερο ήταν η απάντηση υπαλλήλου γνωστής οδικής βοήθειας όπου πήγαμε στο κατάστημα με σκοπό να δανειστούμε το σωστό κλειδί και μας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να μας δώσει αλλά μπορεί αν θέλουμε να μας κάνει εγγραφή και να έρθει επι τόπου το αυτοκίνητο να μας δώσει το κλειδί να βάλουμε την ρεζέρβα. Φυσικά και βρέθηκε άλλη λύση αλλά πραγματικά δεν ήξερα τι να απαντήσω στην υπάλληλο. Το σίγουρο είναι ένα… ότι δεν θα γίνω ΠΟΤΕ πελάτης της συγκεκριμένης εταιρείας.

 

Υπάρχουν αρκετά συχνά δρομολόγια για Κέρκυρα και η έκδοση εισιτηρίων γίνεται στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Το κόστος για την μηχανή ήταν 11,30 € και το κάθε άτομο 9,50 € με το πλοίο ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π.

 

Τα δωμάτια που είχαμε κάνει κράτηση ήταν έξω από την πόλη της Κέρκυρας στην περιοχή ΠΕΡΑΜΑ. Δυσκολευτήκαμε λίγο να το βρούμε καθώς μπλεχτήκαμε στα στενά και την κίνηση του κέντρου. Η κίνηση είναι κάτι που θα σας εκνευρίσει αρκετά ειδικά τις απογευματινές ώρες και το παρκάρισμα αυτοκινήτου είναι λίγο δύσκολο, οπότε.. υπομονή ή καλύτερα παρκάρισμα εκτός κέντρου και περπάτημα.

 

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η Κέρκυρα είναι η πρωτεύουσα του Νησιού και η πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ιόνιου. Είναι κτισμένη στην ανατολική παραλία νησιού πάνω σε μία χερσόνησο, που διαιρεί την πόλη σε δύο τμήματα. Η Κέρκυρα έχει πληθυσμό 31.359 κατοίκους Το νέο τμήμα της πόλης χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες πλατείες της τις μεγάλες λεωφόρους και τα σύγχρονα κτίρια. Το παλιό τμήμα Κέρκυρας είναι από τα πιο γραφικά μέρη στην Ελλάδα με τα χαρακτηριστικά παλιά καλντερίμια τα γνωστά σε όλους και χιλιοτραγουδισμένα, Καντούνια της Κέρκυρας. Αυτή είναι η παραδοσιακή Κέρκυρα με το εντελώς ξεχωριστό στυλ της μεσαιωνικής πολιτείας.

Το επόμενο χαρακτηριστικό της Κέρκυρας είναι ο έντονος τουρισμός. Η Κέρκυρα είναι πανέμορφη με καταπράσινο τοπίο, υπέροχες παραλίες, φιλόξενους κατοίκους και αποτελεί ιδανικό τουριστικό προορισμό για κάθε είδους διακοπές. Το νησί από μορφολογική άποψη είναι ημιορεινό και αυτό συντελεί στη δημιουργία φυσικών κόλπων που με τη σειρά τους δημιουργούν υπέροχες παραλίες. Σχεδόν όλη η Κέρκυρα καλύπτεται από υψώματα που τα σημαντικότερα είναι ο Παντοκράτορας, το Στραβοσκιάδι και η Τσούκα.

Στην πόλη της Κέρκυρας συναντάμε δύο χαρακτηριστικά βενετικά φρούρια και πολλές παλιές εκκλησίες, σημαντικά μνημεία αρχιτεκτονικής. Εκτός όμως από τα ενετικά μνημεία. Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που στολίζουν την πόλη, όπως η Σπηνιάδα μια πανέμορφη πλατεία από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της Κέρκυρας, η εκκλησία του πολιούχου Άγιου Σπυρίδωνα, οι τάφοι του Καποδίστρια και του αγωνιστή της επανάστασης Φώτου Τζαβέλα, το σημείο όπου υπήρχε ο τάφος του Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού και το ανάκτορο Αχίλλειο, που έχει πάρει το όνομα του από το άγαλμα του Αχιλλέα που βρίσκεται στο κήπο του.

Το Αχίλλειο χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς σαν θερινή κατοικία πολλών διεθνών προσωπικοτήτων. Στην πόλη της Κέρκυρας συναντάμε τον πρώτο τάφο του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού που έζησε τα τελευταία του χρόνια στο νησί. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865, υπάρχει όμως στην Κέρκυρα επίγραμμα αφιερωμένο στον ποιητή στο σημείο του πρώτου τάφου του. Διατηρείται επίσης στα Μουράγια, σε αρκετά καλή κατάσταση, το σπίτι όπου πέρασε τις τελευταίες στιγμές του. Άλλα αξιοθέατα είναι το πρώην βασιλικό θερινό ανάκτορο "Μον Ρεπό", το Αρχαιολογικό και Σινοϊαπωνικό μουσείο της πόλης, η Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Δημαρχείο της Κέρκυρας.

IMG_4543

ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΗΡΙΔΩΝΑ

Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης και του νησιού. Φτάνεται εύκολα, καθώς περιδιαβαίνοντας την Παλιά Πόλη και την οδό Νικηφόρου Θεοτόκη, ενώ έχετε αφήσει πίσω σας το Λιστόν, βλέπετε στα δεξιά σας να ανοίγεται η ομώνυμη πλατεία με τον Ιερό Ναό να δεσπόζει στο βάθος.Πρόκειται για ένα απλό κτίσμα εξωτερικά. Μονόκλιτη ξυλόστεγη επτανησιακού βασιλικού ρυθμού, κτητορική άλλοτε της οικογένειας Βούλγαρη, που είχε στην κατοχή της και το σκήνωμα του Αγίου, προσομοιάζει περισσότερο με τους χριστιανικούς ναούς της Δύσης παρά της Ανατολής, καθώς της λείπουν τα αυστηρά βυζαντινά πρότυπα, που απαντώνται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα γεγονός που εξηγείται πολύ εύκολα καθώς η Κέρκυρα υπήρξε επί αιώνες βενετοκρατούμενη και δεν γνώρισε τον οθωμανικό ζυγό, χαρακτηριστικό όλων των Επτανήσων, που δέχτηκαν έτσι απρόσκοπτα τις επιδράσεις της Ιταλικής Αναγέννησης και κατά συνέπεια της Τέχνης του 17ου αιώνα. Το σχήμα της λοιπόν είναι μακρόστενο και χαμηλοτάβανο όπως σε όλες τις εκκλησίες των νησιών του Ιονίου, με εντυπωσιακό πυργοειδές καμπαναριό, το οποίο μοιάζει εξαιρετικά με το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία(San Giorgio dei Greci), με τις οποίες χτίστηκαν την ίδια περίπου εποχή.

Όταν διαβείτε την είσοδο το βλέμμα σας θα παγιδεύσει η «ουρανία», η οροφή της εκκλησίας, που αποτελείται από 17 χρυσοποίκιλτα φατνώματα, στα οποία αναπαριστώνται σκηνές τόσο από τη ζωή του Αϊ-Σπυρίδωνα όσο και από τα Ευαγγέλια.Τα πλαίσια των φατνωμάτων είναι τα αυθεντικά ενώ οι τοιχογραφίες είναι αντίγραφα των αρχικών, που είχε φιλοτεχνήσει ο Παναγιώτης Δοξαράς το 1727. Τις τοιχογραφίες, οι οποίες καταστράφηκαν από την υγρασία, αντικατέστησε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα ο Ασπιώτης. Το μαρμάρινο τέμπλο του ναού, που σχεδόν αγγίζει την «ουρανία», έργο του αρχών του 20ου αιώνα, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της επτανησιακής αρχιτεκτονικής. Να σημειωθεί εδώ ότι το παλιό λίθινο τέμπλο της εκκλησίας μεταφέρθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου Π. Φρουρίου, μια εκκλησία που κουβαλά τη δική της ιστορία. Το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα φυλάσσεται σε μία αργυρή πολυτελή λάρνακα, έργο του 19ου αιώνα, που βρίσκεται τοποθετημένη στα δεξιά του Ιερού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική εκκλησία ήταν χτισμένη στο Σαρόκκο αλλά κρίθηκε επιβεβλημένη η κατεδάφιση της για την επέκταση των τειχών του φρουρίου. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1589.

IMG_4583

IMG_4525 

ΠΑΛΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ

Στα ανατολικά της Παλιάς Πόλης υψώνεται το πρώτο φρούριο της Κέρκυρας, το Παλιό ή Φορτέτσα (Fortezza), ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της οχυρωματικής τέχνης τόσο της βυζαντινής εποχής όσο και της βενετσιάνικης. Χτίστηκε προκειμένου να περιβάλει τη νέα πόλη που έχτισαν οι επιζήσαντες Κερκυραίοι, όταν καταστράφηκε, τον 6ο αιώνα, από τους επιδρομείς η Παλαιόπολη, που βρισκόταν στο Κανόνι. Οι Κερκυραίοι αναζήτησαν νέο τόπο για να ριζώσουν, που θα τους πρόσφερε μεγαλύτερη ασφάλεια.Τον τόπο αυτό τον ανακάλυψαν στο ανατολικό άκρο της σημερινής Παλιάς Πόλης, σε μια απόκρημνη χερσόνησο. Η σημερινή πύλη του Φρουρίου βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το θρυλικό Λιστόν, στην πλατεία Σπιανάδα. Για να εισέλθετε πρέπει να διαβείτε τη γέφυρα, πάνω από την τεχνητή τάφρο, την Κόντρα Φόσσα, που έχει μετατρέψει το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας σε νησί.

Τις αρχικές εργασίες των Βυζαντινών, τα τείχη των οποίων δε διασώζονται σήμερα, ενίσχυσαν οι Βενετσιάνοι το 16ο αιώνα, ανοίγοντας μεταξύ άλλων περισσότερες τάφρους σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την αμυντική του ικανότητα ενώ για περισσότερη ασφάλεια λείαναν τα τείχη, προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε μελλοντική απόπειρα επιδρομέων να αναρριχηθούν.Η εξαιρετική του θέση πρόσφερε πρόσθετα στρατηγικά πλεονεκτήματα στους υπερασπιστές της πόλης καθώς το καθιστούσε εύκολα υπερασπίσιμο από την ξηρά ενώ η καθαρή οπτική πρόσβαση προς τις γύρω ακτές και την ανοιχτή θάλασσα, το έκανε σχεδόν απροσπέλαστο. .

Δύο μεγάλοι προμαχώνες υψώνονται δεξιά και αριστερά της κεντρικής Πύλης ενώ οι δύο μεγάλοι Πύργοι, ο Πύργος της Ξηράς και ο Πύργος της Θάλασσας χτίστηκαν πάνω στις δύο κορυφές, που έδωσαν στην πόλη το βυζαντινό της όνομα, Πόλη των Κορυφών. Αργότερα το όνομα αυτό επικράτησε για ολόκληρο το νησί, Corfu.

Στο εσωτερικό του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας διατηρούνται επιβλητικά κτίρια, κατασκευασμένα από τους Βενετούς και τους Εγγλέζους, για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών τους αναγκών: μία ενετική φυλακή (1786), η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε από τους Άγγλους, δύο αγγλικοί στρατώνες (1850) και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, που σήμερα φιλοξενεί το μουσικό σχολείο. Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τη δωρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1840) καθώς και την αξιόλογη βυζαντινή συλλογή με εικόνες και μωσαϊκά. Στα βόρεια της βενετσιάνικης ακρόπολης υπάρχει το Μαντράκι, ένα μικρό λιμανάκι ενώ η τάφρος που περιβάλλει το Παλαιό Φρούριο αποτελεί σήμερα ασφαλές αραξοβόλι για τα ψαροκάικα.

Στη βόλτα σας, για να φτάσετε από το ένα σημείο στο άλλο, θα χρησιμοποιήσετε σήραγγες και γαλαρίες ενώ θα περάσετε και δύο τάφρους. Και φυσικά ο προορισμός σας είναι ένας: οι εντυπωσιακές επάλξεις απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε μια εκπληκτική θέα τόσο της Παλιάς Πόλης όσο και της θάλασσας.

IMG_5182

IMG_5190 

ΝΕΟ ΦΡΟΥΡΙΟ – FORTEZZA NUOVA

Το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας (Fortezza Nuova), που δεσπόζει στο λόφο του Αγίου Μάρκου, χτίστηκε από τους Βενετσιάνους το 16ο αιώνα, όταν έγινε επιτακτική η ανάγκη προστασίας της πόλης, την ασφάλεια της οποίας δεν μπορούσε πλέον να εξασφαλίσει το Παλιό Φρούριο. Η οικοδόμηση του ξεκίνησε το 1576 και δεν ολοκληρώθηκε παρά το 1645, μολονότι γνώρισε αρκετές ανακατασκευές και επεκτάσεις από τότε. Είναι χτισμένο σε δύο επίπεδα προκειμένου να ανταποκρίνεται στο διπλό του ρόλο: την προστασία του λιμανιού και τον έλεγχο της ενδοχώρας.

Σύμφωνα με την ιστορία ο Βενετσιάνος αρχιτέκτονας Francisco Vitelli προκειμένου να βρει τα οικοδομικά υλικά που απαιτούνταν χρειάστηκε να κατεδαφίσει περισσότερα από 2.000 οικήματα, στην πλειοψηφία τους κατοικίες και εκκλησίες. Ωστόσο ανάμεσα στις καταστροφές συγκαταλέγεται και μια από τις ομορφότερες Πύλες της πόλης, η Porta Reale. Τo Φρούριο δέχτηκε πολλά πλήγματα κατά τη διάρκεια των αιώνων. Οι ίδιοι οι Κερκυραίοι αναγκάστηκαν να καταστρέψουν μεγάλο τμήμα τους, όπως και τα περισσότερα τείχη, που το ένωναν με το Παλιό Φρούριο, και τα οποία περιέβαλλαν την πόλη, μετά από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων, τις παραμονές της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864. Ωστόσο διατηρούνται μέχρι σήμερα, χωρίς να είναι προσβάσιμες στο κοινό, οι σήραγγες που το ένωναν με το Παλιό Φρούρο. Το Νέο Φρούριο δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις και κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για ένα στιβαρό αυστηρό οικοδόμημα, το οποίο στέκεται επιβλητικό πάνω από το Παλιό Λιμάνι, απ’ όπου έχει και πρόσβαση, και προσφέρει μια μοναδική πανοραμική θέα της πόλης και της ανοιχτής θάλασσας.

Η Πύλη του είναι διακοσμημένη με έναν υπέροχο ανάγλυφο Λέοντα του Αγίου Μάρκου, το έμβλημα που θα δένει αιώνια το Φρούριο με τη Βενετία.

Τα σημάδια τους άφησαν και οι Εγγλέζοι: δύο αγγλικοί στρατώνες, ο ένας δίπλα στην Πύλη και ο άλλος στο δεύτερο επίπεδο ενώ υπάρχει και ένας ναός, πιθανότατα του 17ου αιώνα, η Παναγία η Σπηλαιώτισσα.

Σήμερα εκτός από εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού το Νέο Φρούριο φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.α. ενώ στους χώρους του βρίσκουν στέγη μουσικές συναυλίες αλλά και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

IMG_5246

IMG_5158

IMG_5141

IMG_4575  

ΤΟ ΛΙΣΤΟΝ

Μια βόλτα στην υπέροχη Παλιά Πόλη της Κέρκυρας δεν μπορεί παρά να ξεκινά ή να καταλήγει στο Λιστόν. Δεκάδες καφέ και εστιατόρια, στεγασμένα στις μεγάλες τοξωτές στοές με τις υπέροχες καμάρες, ή βόλτες όπως τις λένε οι Κερκυραίοι, στη δυτική πλευρά της πλατείας Σπιανάδα, αποτελούν τον ελκυστικότερο πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες. Η οικοδόμηση του συγκροτήματος ξεκίνησε επί εποχής της Β΄ Γαλλικής Κυριαρχίας του νησιού μεταξύ 1807-1814 σε σχέδια του Γάλλου μηχανικού Ματτιέ ντε Λεσέψ, πατέρα του κατασκευαστή της Διώρυγας του Σουέζ και είναι στα πρότυπα της διάσημης rue de Rivoli του Παρισιού ενώ στην κατασκευή του συνεργάστηκε και ο Έλληνας μηχανικός Ιωάννης Παρμεζάν.

Κατά την περίοδο της Αγγλικής Αρμοστείας (1815-1864) οι Εγγλέζοι επέκτειναν τις τοξοστοιχίες ενώ σταδιακά πρόσθεσαν τους ορόφους, που σήμερα φιλοξενούν κατοικίες και γραφεία.

Το Λιστόν αποτελεί το κοσμοπολίτικο κέντρο της πόλης. Εδώ θα δώσετε τα ραντεβού σας και εδώ είναι το πιθανότερο μέρος για ξαφνικές και απρόσμενες συναντήσεις. Τα ηλιόλουστα πρωινά της Κυριακής θα απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα από τα πάμπολλα καφέ ενώ τα μεσημέρια του Σαββάτου θα παρακολουθήσετε αγώνες κρίκετ στην Σπιανάδα. Από μπροστά σας θα παρελάσουν οι πολλές Φιλαρμονικές της πόλης και οι Λιτανείες του Άη Σπυρίδωνα.

IMG_4488

ΜΟΝ ΡΕΠΟ

Στην Παλαιόπολη, όπου «αναπαύονται» τα ίχνη της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας (8ος αι. π.Χ.) βρίσκεται το καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απλώνεται σε 258 στρέμματα πυκνής βλάστησης και πανέμορφων κήπων, τους οποίους στολίζουν διάσπαρτα θραύσματα της αρχαίας μνήμης. Στο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απέχει μόλις 3 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, και το οποίο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του λόφου της Αναλήψεως, έχτισε τη θερινή του έπαυλη το 1831 ο Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων Φρέντερικ Άνταμ (Frederic Adam) για χάρη της αγαπημένης του γυναίκας της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού, σε σχέδια του Άγγλου αρχιτέκτονα Γουάιτμορ (Whitmore).

Το 1864, μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ο δήμος της Κέρκυρας παραχώρησε το παλάτι και τους κήπους στη δυναστεία του Γεωργίου του Α’ προκειμένου να το χρησιμοποιούν ως θερινή κατοικία. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ ήταν εξάλλου εκείνος που του έδωσε τόσο παραστατικά το όνομα Mon Repos (= Ανάπαυση Μου). Στο παλάτι, που έχει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, φιλοξενήθηκε για ένα μεγάλο διάστημα, το 1863, και η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσσι, πριν χτίσει, μαγεμένη από την Κέρκυρα, το Αχίλλειο, ενώ εδώ γεννήθηκε και ο Φίλιππος Μάουνμπάντεν, ο μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ. Το Μον Ρεπό εξάλλου είχε επιλέξει και ο Παρίνι, ο Ιταλός πολιτικός διοικητής των Ιονίων Νήσων, ως θερινή κατοικία κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Η βασιλική δυναστεία νεμόταν κατ’ αποκλειστικότητα τόσο το κτήμα όσο και το παλάτι έως το 1967. Με τη μεταπολίτευση επιστράφηκε στο Δήμο της Κέρκυρας αλλά τότε άρχισε η νέα του περιπέτεια καθώς ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ τα διεκδίκησε ως προσωπική του οικογενειακή περιουσία.

Οι δικαστικές μάχες ολοκληρώθηκαν μόλις το 1991, οπότε η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι το Μον Ρεπό ανήκει στο λαό της Κέρκυρας. Στην απόφαση αυτή βοήθησαν πολύ και τα ερείπια των αρχαίων ναών, του καλύτερα σωζόμενου, που σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες πιστεύεται ότι ανήκει στον Απόλλωνα, αλλά και του παλαιότερου και μεγαλύτερου, αν και πλέον σώζονται ελάχιστα στοιχεία, της Ακραίας Ήρας όπως και τα υπόλοιπα σημάδια που άφησε ο χρόνος, από τότε που στην έκταση του εκτεινόταν η Παλαιόπολη, η αρχαία πόλη της Κέρκυρας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι και το 1991 η πρόσβαση στο κτήμα για τους επισκέπτες ήταν αδύνατη.

Τo κομψό και εντυπωσιακό παλάτι με τα μεγάλα ανοίγματα είναι αποικιακού ρυθμού με έντονα ελληνικά και νεοκλασικά στοιχεία. Δεσπόζει στη μέση του κτήματος και φτάνετε εκεί, αφού περάσετε την είσοδο και περπατήσετε στα φαρδιά μονοπάτια, τα καλυμμένα με λευκό χαλίκι κάτω από τη σκιά των καταπράσινων πεύκων. Στους πανέμορφους κήπους του κάποτε φιλοξενούνταν περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, δώρα ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων.

Σήμερα το παλάτι του Μον Ρεπό στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης, καθώς ο Δήμος της Κέρκυρας το έχει παραχωρήσει για 50 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Οι περισσότερες εξάλλου εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του έγιναν το 1994 για το χατίρι της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που είχε φιλοξενηθεί εκείνον τον Ιούνιο στην Ελλάδα, που ασκούσε την εξαμηνιαία Προεδρία της Ένωσης.

Στο Μον Ρεπό μπορείτε να φτάσετε αν δε διαθέτετε αυτοκίνητο είτε με το ΚΤΕΛ, καθώς είναι πολύ συχνή η συγκοινωνία από την Κέρκυρα είτε με ταξί αφού η απόσταση είναι μόλις τρία χιλιόμετρα. Εξάλλου στην είσοδο του κτήματος υπάρχει αφετηρία ταξί για την επιστροφή σας.

Μον Ρεπό, περιοχή Βασίλη, Παλαιόπολη, Κέρκυρας

Τηλέφωνο: 26610 41369 Λειτουργία Από Απρίλη έως Οκτώβριο

Ωράρια Δευτέρα:κλειστά Τρίτη – Κυριακή:08:30 – 15:00

  

ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ

Τόπος μαγευτικής ομορφιάς, αλλά και από τα πιο γνωστά της αξιοθέατα της Κέρκυρας, είναι το κοσμοπολίτικο Κανόνι. Βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο, που φιλοξενεί πανέμορφα ακρογιάλια και παραλίες, στα νότια της πόλης της Κέρκυρας. Το Κανόνι προσφέρει μια μαγευτική θέα προς το νησάκι με το μοναστήρι της Βλαχέρνας, με οποίο ενώνεται με μια υπερυψωμένη λωρίδα γης, ενώ στο βάθος δεσπόζει ο θρυλικός καταπράσινος βράχος, το Ποντικονήσι με το μοναστήρι του Παντοκράτορα, το οποίο σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν το καράβι του Οδυσσέα το οποίο πέτρωσε ο θεός Ποσειδώνας κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που ξέβρασε το θρυλικό ναυαγό, στο νησί των Φαιάκων, τελευταίο του σταθμό πριν την επιστροφή του στην Ιθάκη.

Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι αν βρεθείτε στο Κανόνι η επιβλητική θέα θα σας καθηλώσει. Τα χρώματα, το φωτεινό γαλάζιο, το θαλασσινό μπλε, το σμαραγδένιο πράσινο αποτελούν μια όαση για τα μάτια και τις αισθήσεις. Ωστόσο η πιο όμορφη στιγμή για να το επισκεφθείτε είναι την ώρα που ο ήλιος βυθίζεται στα βαθυγάλανα νερά και ο ουρανός αντανακλά πορτοκαλί και πορφυρές ανταύγειες. Η ίδια η διαδρομή μέχρι το Κανόνι σας επιφυλάσσει ανέλπιστες χαρές ενώ η «χαρτογράφηση» του συμπυκνώνει μέσα σε λίγα χιλιόμετρα την ιστορία της Κέρκυρας. Στην περιοχή βρίσκονται τόσο η αρχαία πόλη της Κέρκυρας, που ιδρύθηκε τον 8ο αι. π.Χ. όσο και ο αρχαίος ναός της Άρτεμης.

Ολόκληρη η περιοχή οφείλει το όνομα του στα οχυρωματικά έργα των Γάλλων, αναπόσπαστο κομμάτι μιας σειράς κατακτητών, που άφησαν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στο σμαραγδένιο νησί του Ιονίου.

Για να φτάσετε στη μικρή πλατεία, δίπλα στο τουριστικό περίπτερο, απ’ όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε τη θέα, θα ανηφορίσετε το λόφο της Ανάληψης. Στο μέρος αυτό είχαν επιλέξει οι Γάλλοι δημοκρατικοί, το 1798, να στήσουν μια πυροβολαρχία, το θρυλικό Κανόνι που δεσπόζει πάνω από τη μικρή πλατεία.

Στο Κανόνι βρίσκεται και η είσοδος του Καζίνο της Κέρκυρας ενώ θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφερόμασταν στην απρόσκοπτη θέα, που προσφέρει προς τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης του παρακείμενου αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας», και η οποία συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος παρατηρητών.

 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι παραλίες της Κέρκυρας είναι πολλές και όμορφες που χρειάζεται αρκετές μέρες για να μπορέσεις να τις απολαύσεις. Αναφέρω μερικές.

Αρίλας: Από τις καλύτερες αμμώδης παραλίες στο νησί. Είναι περίπου 35χμ. από το κέντρο του νησιού. Είναι καθαρή και ιδανική για κολύμβηση και θαλάσσια σπόρ. Έχει ξαπλώστρες και είναι κοντά στις ταβέρνες και τα καταστήματα. Αξίζει να δείτε το ηλιοβασίλεμα.

Σιδάρι: Βρίσκεται βορειοδυτικά του νησιού και είναι αμμώδης. Είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά καθώς τα νερά της είναι ήρεμα και ρηχά. Από το Σιδάρι μπορείτε να πάρετε βάρκα και να πάτε σε τρία μικρά γοητευτικά νησιά, την Ερικούσα, το Μαθράκι και τους Οθωνούς.

Ρόδα: Η Ρόδα ήταν ένα μικρό χωριό ψαράδων που εξελίχτηκε σε μικρό τουριστικό θέρετρο. Έχει μια μεγάλη αμμώδη παραλία (8χμ.) που φθάνει ως την περιοχή Αχαράβη. Ιδανική για κολύμβηση αφού έχει ρηχά νερά.

Αχαράβη: Η παραλία Αχαράβη είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία. Έχει θαλάσσια σπορ και ναυαγοσώστες και είναι πολύ καθαρή, με ζεστά νερά.

Κασσιόπη: Η Κασσιόπη είναι μια μικρή γραφική πόλη με μια μικρή ακτή. Είναι μια παραλία τέλεια για τα ζευγάρια αφού είναι ήσυχη και ιδανική για χαλάρωση.

Μπαρμπάτι: Το Μπαρμπάτι είναι μια παραλία που έχει βραβευθεί με τη Μπλε Σημαία για την καθαριότητά της. Δεν είναι άμεσα προσιτή από τον κεντρικό δρόμο αλλά με έναν σύντομο περίπατο μέσα από τα δέντρα. Είναι μια όμορφη αμμώδης παραλία με καθαρά γαλάζια νερά. Υπάρχουν ντους, τουαλέτες και ξαπλώστρες με ομπρέλες προς ενοικίαση.

Ύψος και Πυργί: Οι παραλίες ‘Υψος και Πυργί βρίσκονται στην ίδια ακτή και διαμορφώνουν μια μεγάλη αμμώδη παραλία. Θαλασσιά σπορ και θαλάσσια ποδήλατα είναι διαθέσιμα, καθώς και βάρκες προς ενοικίαση.

Γλυφάδα: Η Γλυφάδα είναι μια πολύ μεγάλη αμμώδης παραλία. Μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων σπορ και να βρείτε κοντά πολλά καταστήματα, ξενοδοχεία και εστιατόρια και beach bar.

Παλιοκαστρίτσα: Η Παλιοκαστρίτσα είναι πολύ γνωστή περιοχή της Κέρκυρας. Εδώ έγιναν μερικά γυρίσματα για την ταινία James Bond «Για Τα Μάτια Σου Μόνο». Είναι η μεγαλύτερη παραλία στα δυτικά της Κέρκυρας, με υπέροχη θέα και σπηλιές για να εξερευνήσετε. Μπορείτε να νοικιάσετε και βάρκα.

IMG_4458

IMG_4455

IMG_4452

IMG_4465

IMG_5110          

AQUA LAND: Το υδροψυχαγωγικό πάρκο AQUALAND είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μεγαλύτερα water parks της Ευρώπης. Η τέλεια θέση του στο κέντρο της Κέρκυρας, στον κεντρικό δρόμο προς Γλυφάδα προσφέρει εύκολη πρόσβαση από όλα τα σημεία του νησιού. Εκτείνεται σε 75.000 μ2 και προσφέρει άνετο δωρεάν παρκινγκ για 600 αυτοκίνητα σε 12.000μ ιδιόκτητου χώρου, στους επισκέπτες του. Μέσα στο πάρκο θα βρείτε την μεγαλύτερη ποικιλία από νεροτσουλήθρες, παιχνίδια νερού και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης. Ειδικά εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες βρίσκονται  σε  ετοιμότητα  έτσι  ώστε να εξασφαλίζεται  η  ασφάλεια  των λουόμενων στις πισίνες και στα παιχνίδια – τσουλήθρες. Το   νερό   κάθε   πισίνας   ανανεώνεται   καθημερινά   και   ανακυκλώνεται   -φιλτράρεται, αναλόγως το μέγεθος της πισίνας, από μισή ώρα ως τέσσερις ώρες, κάνοντας τις εγκαταστάσεις μας από τις πιο σύγχρονες στον κόσμο. Ειδική φροντίδα έχει δοθεί για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες. www.aqualand-corfu.com

       

Για το φαγητό δεν έχω να πω και πολλά καθώς τα περισσότερα εστιατόρια και ταβέρνες που κάτσαμε ήταν πολύ καλά και με σχετικά καλές τιμές. Περίπου 15 – 20 € το άτομο ήταν αρκετά για να σε καθηλώσουν στην καρέκλα χωρίς να μπορείς να πάρεις ανάσα. Θα αναφερθώ μόνο σε ένα όπου μου άρεσε στο σύνολο, χώρος – φαγητό – ιδιοκτήτης. Είναι Ιταλικό και λέγεται:

ΒΑΖΟΥΒΙΟΣ / IL VEZUVIO. Βρίσκεται στην περιοχή ΠΟΤΑΜΟΣ περίπου 4 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας και πραγματικά αξίζει να το επισκεφτείτε. Ιταλικές γεύσεις με το ζυμάρι να φτιάχνεται μπροστά σου και φυσικά μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε pizza με Merenda.

   

Γενικά η Κέρκυρα αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις και είναι από τα νησιά που θα ήθελα να ξαναπάω στο μέλλον καθώς 7 ημέρες δεν ήταν αρκετές για να δούμε πολλά πράγματα. Οι δρόμοι δεν είναι και οι καλύτεροι καθώς υπάρχουν κομμάτια με πολλές κλειστές στροφές και λακκούβες με αποτέλεσμα να είσαι σε ετοιμότητα και να μην μπορείς να χαρείς την διαδρομή. Επίσης όπως ανέφερα θα ταλαιπωρηθείτε λίγο κάποιες ώρες της ημέρας στο κέντρο λόγω της κίνησης και του δύσκολου παρκαρίσματος. Αν είστε όμως με μηχανή ακόμα καλύτερα.

IMG_5260

Πηγές: www.ionian-islands.com, www.kerkyrainfo.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s