Ημέρα 10η+11η Venice – Πατρα

Αυστρία – Ιταλία 1+2/8/2012 Ημέρα 10η + 11η

Με λίγα λόγια… οι δύο τελευταίες και πιο βαρετές ημέρες του ταξιδιού…

Τις είχα γράψει όσο ταξίδευα με το καράβι, οπότε θα της μεταφέρω ακριβώς όπως τα σκεφτόμουν τότε.

«Χαλαρή ημέρα σήμερα!

Ξύπνησα σε τεράστιο κρεβάτι (πολύ χλιδή έχει πέσει τις τελευταίες ημέρες και θα με κακομάθω), μου έδωσα χρόνο να απλωθώ και να ανοίξουν τα μάτια με την ησυχία τους χαζεύοντας Ιταλική τηλεόραση, όχι ότι καταλάβαινα και πολλά γιατί παρόλο που είχα κάνει Ιταλικά για έναν χρόνο στην εφηβεία δεν είχα το μυαλό να διαβάσω… που να ήξερα τότε ότι ύστερα από 12 χρόνια (ε βάλτε και κάτι παραπάνω…) θα βρισκόμουν μόνος να περιπλανιέμαι στην χώρα τους!

Αναζωογονητικό μπάνιο και κατευθείαν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου για πλούσιο πρωινό. Ο φίλος μου ο Ιταλός (ιδιοκτήτης ) μου είχε ετοιμάσει τα πάντα και έκατσε και αυτός μαζί μου να μου κάνει παρέα. Τα είπαμε λίγο και γύρισα πίσω στο δωμάτιο. Δεν είχα κάποιο λόγο να βιάζομαι οπότε αποφάσισα να τακτοποιήσω τα πράγματα στις βαλίτσες και να μου δώσω χρόνο για χαλάρωμα και περισυλλογή (ναι ξανά… ομολογώ ότι είχα μία στεναχώρια γιατί ένιωθα ότι τελείωνε). Το καράβι έφευγε στις 18:00 από την Βενετία και προγραμμάτισα το GPS να με περάσει από Ιταλικά χωριουδάκια.

Χαιρέτησα όλη την οικογένεια, μου έδωσαν ένα Ιταλικό κρασί για δώρο και άρχισα να χάνομαι ξανά στην φύση αφήνοντας πίσω μου τον πολιτισμό… όχι για πολύ όμως. Δεν έκανα στάσεις για φωτογραφίες γιατί η ψυχολογία μου λόγω του γυρισμού ήταν πεσμένη… απλά αποθήκευα εικόνες μέσα μου!

Έφτασα στην Βενετία και η θερμοκρασία είχε αρχίσει να ξεπερνάει τους 30 βαθμούς όπου έπρεπε να αρχίσω να προσαρμόζω το σώμα μου για το Ελληνικό κλίμα. Check in και αναμονή να δοθεί το σήμα να μπούμε στο καράβι.

Το έβλεπα αραγμένο στο λιμάνι και αναρωτιόμουν πώς είναι δυνατόν να έχει βάλει η ANEK το χειρότερο πλοίο του στόλου της να κάνει το δρομολόγιο Πάτρα – Βενετία.

Δεν ήμασταν πολλές μηχανές, 5-6 συνολικά και ένας από αυτούς ήταν και ο Thomas, Αυστριακός 45χρονών που είχε μεγαλώσει στην Ελλάδα, τα παράτησε πριν από 1μιση χρόνο και πήγε στην Αυστρία αλλά δεν άντεξε και είχε πάρει την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πανέμορφη Κρήτη μας για το υπόλοιπο της ζωής του. Εμείς σκεφτόμαστε αν θα τα παρατήσουμε όλα και να αναζητήσουμε την τύχη μας σε κάποια χώρα στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον και αυτός γυρίζει στην Ελλάδα σε περίοδο οικονομικής κρίσης που πάει από το κακό στο χειρότερο μέρα με την μέρα. Ίσως και να ξέρει κάτι περισσότερο καθώς έχει ζήσει και τα δύο σενάρια…

Οι ώρες στο καράβι περνάνε βαρετά και ήρεμα όπως πάντα και ευτυχώς που έχω τον Thomas και ανταλλάσουμε απόψεις για τον διαφορετικό τρόπο ζωής στις δύο χώρες. Τα συναισθήματα μου είναι περίεργα… βγαίνω στο κατάστρωμα, χαζεύω το ηλιοβασίλεμα και περνάνε από μπροστά μου όλα αυτά που έζησα, όλες οι εικόνες που αντίκρισα… δεν λέω έχει και η Ελλάδα ομορφιές απλά τις έχει συνηθίσει το μάτι μας και όταν βλέπουμε κάτι διαφορετικό μας εντυπωσιάζει.

Βλέπω τον ήλιο να χάνεται μέσα στην θάλασσα και σκέφτομαι πως όσες φορές και να το δω ποτέ μα ποτέ δεν θα βαρεθώ. Έχω περάσει ατέλειωτες ώρες να χαζεύω ηλιοβασιλέματα… Από μικρό παιδί έβρισκα το καλύτερο μέρος στην περιοχή που ήμουν (πότε βράχια σε λιμάνι, πότε το ψηλότερο σημείο σε κάποιο βουνό – λόφο) έβαζα μουσική και άδειαζα το μυαλό μου από οτιδήποτε με απασχολούσε. Έβρισκα λύσεις στα προβλήματα μου, έκανα όνειρα για το μέλλον, αναπολούσα στιγμές από το παρελθόν και κάθε φορά ήταν διαφορετική από την προηγούμενη όπως και το ηλιοβασίλεμα… ποτέ δεν είναι ίδιο.

 

Ο συνδυασμός καράβι – θάλασσα – ηλιοβασίλεμα πάντα με έκανε να ξεχνάω τα πρέπει και να ονειρεύομαι καινούριους προορισμούς, νέες χώρες, όμορφους δρόμους, γνωριμίες με αυθεντικούς ανθρώπους που ο καθένας έχει να με διδάξει κάτι χρήσιμο και να μου μεταφέρει τις έως τώρα εμπειρίες του από την προσωπική του ζωή. Αυτό είναι που επιδιώκω και ας φαίνεται ίσως σε κάποιους που ταξιδεύουν μαζί μου χαζό να πιάνω κουβέντα με γερόντια σε χωριά, με ναυτικούς που είναι αραγμένοι στην πλώρη του καϊκιού πίνοντας μπύρες μόνοι τους, όλοι αυτοί έχουν να μου διηγηθούν πράγματα που ίσως να μην ζήσω ποτέ μου. Τουλάχιστον ας τους αφήσω να μου μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και να βλέπω την χαρά στα μάτια τους όταν διηγούνται ιστορίες για παλιές τους αγαπημένες, για δύσκολες καταστάσεις της ζωής τους που στάθηκαν δυνατοί, για στιγμές που παραλίγο να χάσουν την ζωή τους, για χαρές, για λύπες, για έντονα και αληθινά συναισθήματα γιατί ΜΟΝΟ έτσι νιώθουμε ζωντανοί και όχι κλεισμένοι σε 4 τοίχους κυνηγώντας απεγνωσμένα περισσότερα χρήματα χωρίς να έχουμε χρόνο ύστερα να τα καταναλώσουμε… και με τα βασικά πάλι ευτυχισμένοι θα είμαστε ρε… αρκεί να έχουμε εμπειρίες και ανθρώπους που μας αγαπάνε και τους αγαπάμε…

Στέκομαι μόνος μου ακριβώς στο ίδιο σημείο απ όπου ξεκίνησα αλλά μέσα μου έχουν αλλάξει τόσα πολλά… ανακάλυψα καινούρια όρια του εαυτού μου, με γνώρισα καλύτερα, είδα νέα μέρη, σύγκρινα αυτά που με έχουν μάθει ως δεδομένα για την ζωή με αυτά που ένας άλλος λαός ξέρει και αποφάσισα να προσπαθήσω να αλλάξω στοιχεία του χαρακτήρα μου που ίσως να μην είναι σωστά ή έχουν ενοχλήσει αρκετές φορές φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα. Είναι δύσκολο αλλά ίσως να καταφέρω κάτι…

Σε κάθε παρόμοια στιγμή αποφασίζω ότι με την επιστροφή μου στην βάση θα αλλάξω και οτιδήποτε άλλο δεν μου αρέσει αλλά συνήθως αλλάζω τα εύκολα και τα δύσκολα συνεχίζουν να με ταλαιπωρούν για χρόνια.

Έτσι και τώρα… έχω αποφασίσει να κάνω αλλαγές… για να δούμε… θα τα καταφέρω?

Επόμενος προορισμός έχει από τώρα καρφωθεί στο μυαλό μου και ελπίζω να μην χρειαστεί να περιμένω χρόνια για το επόμενο ταξίδι. Έχει και αυτό την ομορφιά του βέβαια γιατί έχεις κάτι να ονειρεύεσαι και να οργανώνεις μέχρι την στιγμή που θα έρθει η μέρα και θα βρεθείς ξημερώματα να φορτώνεις ξανά την μηχανή… γεμάτος άγχος και αγωνία για το άγνωστο… »

Καλή αντάμωση εκεί έξω…!!!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s